Budite na oprezu, čuvajte psa od rahitisa

Rahitis je veoma česta bolest koja najviše utiče na mlade pse i štence. Generalno se smatra da je to bolest kostiju ali je, ustvari, stanje čitavog tela.

Izvor: zivotinje.rs

Ponedeljak, 24.11.2014.

20:12

Default images

Kada se rodi štene, kosti su meke, a kako raste vremenom treba da očvrsnu. Međutim, kada dođe do rahitisa, ovaj proces se ne odvija tako brzo kao što bi trebalo. Mišići su slabi i mlitavi, varenje ne funkcioniše pravilno što utiče na opšte stanje životinje.

Najčešći uzročnici ove bolesti su neadekvatna ishrana i nedovoljna količina kalcijuma, fosfora, vitamina D i drugih elemenata u organizmu. Pas kome se daju ostaci hrane od ručka, hleb, iznutrice i slično, neće uneti dovoljno potrebnih minerala, pa je više izložen opasnosti od ove bolesti.

Takođe, prisustvo crevnih parazita može dovesti do nastanka rahitisa, jer tada i pored kvalitetne ishrane, hrana se neće dobro resorbovati. Naime, organizam će početi da crpi kalcijum iz kostiju, što može dovesti do razvijanja rahitisa.



Takođe nedostatak sunčeve svetlosti dovodi do nastanka ove bolesti, jer se ne aktivira vitamin D koji je važan za resorpciji kalcijuma i fosfora i njihovog deponovanja u kostima. Zato se rahitis češće javlja tokom jeseni i zime kada je prisustvo sunčevih zraka minimalno.



Simptomi rahitisa u početku mogu biti jedva primetni: nesigurno kretanje, brzo zamaranje i često ležanje na stomaku raširenih nogu, apatičnost, gubitak apetita, bolno reagovanje na dodirivanje i opipavanje zglobova. Kasnije dolazi do pojave koštanih kvrga na prelazu koštanih u hrskavičave delove rebara. Kosti se krive i prednje noge se spiralno povijaju ka unutra.

Ukoliko se bolest ne leči i zapusti, počinju da se krive i zadnje noge i kičma. Može doći i do preloma kostiju. Kod nelečenih slučajeva, nakon završetka rasta, deformiteti skeleta i zglobova ostaju kao trajne posledice.


Ako se otkrije u ranoj fazi i na vreme, u većini slučajeva, lečenje je dugotrajno, ali uspešno.

Kako bismo sprečili pojavu rahitisa važno je uspostaviti pravilnu ishranu i negu psa. I mlade i stare pse treba hraniti gotovom granuliranom hranom superpremijum kvaliteta prilagođenom njihovim potrebama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: