I životinje pate od bolesti zavisnosti

Iako se zavisnost obično smatra isključivo ljudskim problemom, neke životinje takođe pokazuju simptome ovog stanja.

Izvor: index.hr

Petak, 21.11.2014.

08:59

Default images

Foto: Matteo Catanese / Flickr.com

Predstavljamo vam neke od njih:

1. Hrčak

Uvek je dobro da je ljubimac fizički aktivan, ali nekoliko puta zabeleženi su slučajevi zavisnosti od vožnje točka kod naših majušnih krznenih prijatelja. Zbog neumerenosti u trčanju, hrčci zavisnici bili su iscrpljeni i imali probleme s nogama.

Razlozi za takvo ponašanje nisu sasvim utvrđeni, ali veterinari sumnjaju da je možda po sredi dosada, visokoenergetska hrana i prirodni instinkt.

Ako sumnjate da je vaš ljubimac možda žrtva svog točka, u kavez mu ubacite više drugih igračaka.

2. Mačke

Mačke obožavaju kutije, ali su neki vlasnici otkrili neobičnu ljubav njihovih ljubimaca prema plastičnim kesama. Tako u njima vole da spavaju ili ih ližu. Iako ne postoji jedinstven odgovor na pitanje zašto je to tako, neki stručnjaci smatraju da mačke osećaju želatin, kog ima u mnogim plastičnim materijalima za izradu kesa. On za mačke ima opojan miris i ukus, a jedan od razloga može biti i to što dodir plastične kese prija mačjem krznu.

3. Zec

Jednom zecu u Kini je dijagnostikovana zavisnost od gledanja korejskih sapunica. On je naime sa vlasnicima gledao sapunice, ali im nije dozvoljavao da promene kanal, ukoliko ne žele da gledaju neku od epizoda. Ujedao je svakog ko se dohvatio daljinskog upravljača, za vreme trajanja serije.

4. Pčele

Foto: coniferconifer / Flickr.com

Pčele vole cveće, ali su naučnici nedavno otkrili da najviše vole ono, čiji polen u sebi sadrži kofein. Pčele koje su živele na “običnom” cveću tako su pokazale veću želju za isprobavanjem raznih drugih izvora, dok su se ove druge stalno vraćale na isto cveće. Naučnici nisu uspeli da dokažu kako kofein deluje na pčele, ali čini se da i one imaju ritual “ispijanja kafe”.

5. Orangutan

Neki majmuni su preuzeli navike od nas i to one loše. Naime, ženka orangutana Tori je toliko zavisna od cigareta, da je čak morala da započne s primerenom rehabilitacijom. Tori je naime u početku počela da traži cigarete od posetilaca Zoološkog vrta samo da bi ih probala, a onda se jednostavno “navukla”. Kako bi joj pomogli, zaposleni u vrtu premestili su je u novo okruženje gde joj posetioci ne mogu bacati cigarete.

6. Vervet majmuni

Vervet majmuni s Kariba su zavisni od alkohola, a naviku ispijanja pića preuzeli su od turista. Nakon što su videli kako turisti konzumiraju koktele, to su isprobali i oni. Od tada često napadaju lokalne barove i kradu pića koja su ostavljena bez nadzora.

7. Šimpanza

Majmuni iz jednog prihvatilišta u Sevilji dobili su televizore, a jedna ženka obožavala je da menja kanale. Posle izvesnog vremena se ispostavilo da je jedina stvar koja je zanima na televiziji - pornografija. Istraživači tvrde da to nije nimalo čudno, jer mnoge životinje imaju seksualne potrebe baš kao i ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: