Kako odabrati idealnu ogrlicu za psa?

Ogrlica za svaki dan trebalo bi na sebi da ima identifikacionu pločicu. Deblji okovratnici primereniji su većim psima sa dužim vratom, dok su tanji idealni za manje pse.

Izvor: index.hr

Utorak, 18.11.2014.

17:03

Default images

Foto: Maja Dumat/Flickr.com

Svaki pas treba da ima ogrlicu, međutim ako uđete u radnju za kućne ljubimce, imaćete vrlo širok izbor različitih ogrlica, što bi moglo da vas zbuni.

Neke služe za standardne šetnje, a neke su pre svega namenjene dresuri i treningu. Ako tražite samo običnu ogrlicu, vrlo je bitno da odaberete onu koja će najbolje odgovarati vašem ljubimcu. Ovo su stvari koje treba da znate prilikom kupovine.

Ogrlica za svaki dan trebalo bi na sebi da ima identifikacionu pločicu. Iako sigurno ne želite da razmišljate o tome da se vaš ljubimac izgubi, uvek postoji mogućnost, a upravo uz pomoć identifikacione pločice mnogo je veća verovatnoća da će vam vaš ljubimac biti vraćen.

Što se tiče širine ogrlice, deblje ogrlice primerenije su većim pasminama sa dužim vratom, dok su one tanje idealne za manje pasmine. Takođe, većim pasminama kao najbolji izbor pokazaće se kožna ogrlica, a manjima pletena ili najlonska.
Foto: tanakawho/Flickr.com

Ako vaš ljubimac ima kratku ili srednje dugu dlaku, pristajaće mu i ravna i okrugla ogrlica, a za pse sa dugom i gustom dlakom okrugla ogrlica biće bolji izbor.

Kod veličine ogrlice, morate voditi računa o tome da vašem psu ona bude prijatna, ali da u isto vreme ne može da mu sklizne s glave. Pravilo glasi: ako je prevelika, pašće, ako je premala, biće bolna za psa. Izmerite širinu vrata vašeg psa, 5 cm ispod glave i tome dodajte 2,5 cm za male pse, odnosno 5 cm za velike pse.

Drugim rečima, kad je u pitanju manji pas, između vrata i ogrlice treba da ostane jedan prst, kod srednje veličine 2 prsta, a kod velikog psa tri.

Savet: Što se tiče kopče, plastične kopče su odličan izbor, jer se lako stavljaju. Posebno su dobre za pse manje i srednje veličine. Ipak, one bi kod većih pasmina mogle da predstavljaju problem i pokažu se kao nedovoljno čvrste, jer su oni snažni i nagli, pa za njih vlasnici najčešće biraju ogrlice s klasičnim kopčanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: