Jesenje proslave u znaku životinja

Neobične manifestacije posvećene životinjama organizuju se već godina širom sveta. Neke od njih su deo tradicije i kulture, a mnoge su već postale prave turističeke atrakcije.

Izvor: B92

Petak, 07.11.2014.

10:58

Default images

Gozba za majmune

Festival se održava svake jeseni u u gradu Lopburi na Tajlandu. Manifestacija se oraganizuje u čast Hanumana, boga majmuna i predstavlja pravu gozbu za sve primate. Toga dana na stepenicama hrama posvećenog tom božanstvu prostiru se tone voća i povrća u kojima uživa na hiljade majmuna.
Beta/AP
Parada krava

U brojnim gradovima u Švajcarskoj kraj leta obeležava se paradom krava koje se vraćaju sa planina. Tradicionalno, krave su za ovu priliku okićene cvećem, a njihov povratak sa Alpa obeležava se uz muziku, igru i obilje sira napravljenog tokom letnjh meseci. Osim ovog dogadjaja svake godine u švajcarskom gradu Vale bira se i kraljica krava.

Pushkar Festival Kamila

Petodnevni festival organizuje se svake godine. Ova manifetacija je ujedno i najveća izložba kamila na svetu. Navodi se da svake godine na manifestaciji bude oko 50.000 kamila. Sve kamile koje učestvuju u programu Festivala su zaista bogato ukrašene i dekorisane, tako da je ponekad veoma teško razaznati da se radi o kamilama.
Beta/AP
Kraljevski polo turnir na slonovima

Neobičan polo turnir na kome se igrači umesto na konjima nalaze na slonovima prvi put je organizovan 1980. godine u gradu Hua Hin na Tajlandu. Tokom ceremonije otvaranja igrači, odeveni u tradicionalnu odeću, paradiraju na slonovima gradskim ulicama. Manifestacija je humanitaranog karaktera, a ima za cilj da prikupi dovoljno novca kako bi se poboljšali uslovi u kojima slonovi žive.
Beta/AP
Šetnja ovaca kroz Madrid

Savke godine hiljade ovaca šeta centarom Madrida u okviru parade kojom pastiri skreću pažnju na prava na korišćenje starih puteva za migraciju stoke. Pastiri su još od 1372. godine imali pravo da koriste takozvane puteve stoke, koji presecaju celu zemlju, koja je nekad bila otvoreno polje sa puno šuma, pre nego što su Madrid i ostali gradovi izrasli u velike metropole. Prema davnašnjoj tradiciji, oni gradskim zvaničnicima plaćaju 25 maraveda, novčića koji su prvi put iskovani u 11. veku, kako bi iskoristili prolaz kroz centar grada.

Izvor: Njuska.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: