Bigl: 7 zanimljivih činjenica o ovom glasnom njuškalu

Ako želite da nabavite bigla, ovo su stvari koje morate znati o njemu.

Izvor: Index.hr

Sreda, 05.11.2014.

08:50

Default images

Pasmina bigl poreklom je iz Engleske i spada u kategoriju pasa tragača i goniča. Dolazi u crnoj, žuto-smeđoj i beloj boji, a prosečni životni vek mu je između 12 i 15 godina.

1. Oni su velika njuškala

Bigl ima izrazito dobro razvijen njuh. Naime, svaka njegova moždana ćelija povezana je sa njegovim nosom. Tako će vaš ljubimac sve potrebne informacije dobiti upravo putem ovog čulaa. To bi mogao biti problem kod šetnje, zato bi bilo najsigurnije da ga ne puštate s uzice, dok se ne nađete u nekom ograđenom prostoru. Takođe, pripremite se na njegovo vođstvo u šetnjama, dok prati sve mirise na terenu. Bigl će uvek pre odabrati njuškanje unaokolo nego slušanje vaših naredbi. Upravo zato, on vam neće biti dobar partner za trčanje, jer će svako malo stati kako bi istražio sve mirise.

2. Oni su izuzetno glasni

Ako želite da nabavite jednog, pripremite se na njegovo lajanje i zavijanje na bukvalno sve i svakoga. Upravo je to razlog zašto mnogi ljudi odustanu od kupovine, iako redovni treninzi mogu pomoći u kontrolisanju prekomerne bučnosti.

3. Ne vole da budu sami

Potrebna im je društvena interakcija više nego ostalim pasminama. Dugo odvajanje od vlasnika kod njih može izazvati teskobu i patnju, ali i nestašluk, poput srušenih kanti za smeće, prljavog veša razvučenog po podu, kao i ostataka papirnatih maramica itd. Upravo zato, i te kako im je potrebno društvo ljudi, još jednog ljubimca ili hobi, koji će ih držati okupiranima. Ako se napolju dovoljno istrči i poigra, neće biti problema.

4. Vole da žvaću stvari

Vaš bigl će bez razmišljanja ostaviti zubiće na svemu što mu dođe pod njih. Problem je što kod njih nema razlike između starog i novog, oni samo prepoznaju ljudski miris i to je to. Upravo zato, nije retkost da ćete ga uhvatiti kako vam žvaće nove cipele, koje su se slučajno našle van ormara. Da biste izbegli takve probleme, nabavite mu zanimljive igračke za žvakanje.

5. Puni su ljubavi

Vrlo su dobri s decom, ali su isto tako osetljivi na raspoloženja vlasnika. On će uvek shvatiti kad nešto nije u redu. Ako ste npr. povredili nogu, on će pokušati da vam je zaštiti i što brže izleči. Prema strancima će biti nepoverljiv sve dok ga ne pridobiju. Takođe, vrlo će se zaštitnički odnositi prema svojoj teritoriji i porodici. Osim toga, mirne su naravi, vrlo su inteligentni i nemaju većih problema sa zdravljem.

6. Hrana

Vrlo su domišljati kad je u pitanju pronalaženje hrane i poješće sve, dok se ne prejedu, ako im to dozvolite.

7. Uši

Treba ih redovno pregledati.

Foto: Image courtesy of rakratchada torsap at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: