Zašto je važno da redovno čistite kutiju s peskom?

Mačke imaju urođeni instinkt za sakrivanje izmeta, kako bi sakrile informacije o sebi, što joj u prirodi mnogo znači.
Zato, pročitajte zašto je sve važno da im kutija sa peskom bude uredno čista…

Izvor: zivotinje.rs

Subota, 01.11.2014.

13:35

Default images

Foto: Tom Thai/Flickr.com

Već od treće nedelje života uz pomoć majke, mačići instinktivno izaberu mesto za nuždu gde se može kopati. Zatim se na to mesto vraćaju svaki put kada moraju da obave fiziološke potrebe.



Zato je mačkama važan miris i mesto gde se nalazi kutija. Osećaj peska pod šapama posebno im je važan. Uopšteno govoreći, što je podloga sitnija, to je privlačnija, zbog čega se pesak sviđa većini mačaka.



Kako biste odabrali odgovarajući posip, nadgledajte svoju mačku i istražite koja vrsta peska joj najviše odgovara.

Ukoliko ste u mogućnosti, postavite dve kutije sa dve vrste vama prihvatljivog peska, a mačka će koristiti onaj koji joj je privlačniji. Stavite mačiji toalet na izdvojeno, ali pristupačno mesto.

Međutim, mačka može odbijati da koristi toalet ako joj se ne sviđa mesto gde se nalazi kutije ili vrsta peska. Takođe, moguće je da ne čistite dovoljno često mačji toalet ili da ga čistite dovoljno detaljno, pa se nagomilavaju i šire mirisi. Zato je važno da pesak bude stalno čist.

Premestite posip na mesto gde sada vrši nuždu (pored vrata). Ukoliko primetite da se mačka ponaša kao da će uskoro obaviti nuždu, odnesite je do toaleta i podsetite je kako je pesak zanimljiv - pokažite joj da grebe šapicama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: