Kako odabrati pravo ime za psa?

Vlasnici širom sveta vrlo često brinu oko odabira imena za svog novog ljubimca. Neki ga imenuju u skladu sa njegovim karakterom. Neki prema omiljenom liku iz crtaća ili slavnoj osobi. Kako god bilo, ne postoji pravo ili pogrešno ime za novog člana vaše porodice, već je to lični izbor.

Izvor: Index.hr

Četvrtak, 30.10.2014.

08:50

Default images

Međutim, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da imate na umu, posebno ako planirate da trenirati vašeg psa.

1. Jedan od najboljih saveta za uspješan trening podrazumeva da odaberete oštri prvi slog u njegovom imenu, a to podrazumeva biranje imena koje počinje sa slovima kao što su npr. B, K ili T, kako bi što uspešnije privukli pažnju svog štenca.

2. Pokušajte da mu date što kraće ime. Uz sve aktivnosti, u koje će biti uključen, teško ćete zadržati njegovu potpunu pažnju dok izgovorite dugačko ime. Takođe, tako će ga i on lakše zapamtiti.

3. Kad odaberete ime, koristite se samo njime, a ne različitim nadimcima, jer ćete njima samo zbuniti svog ljubimca.

4. Izbegavajte davanje imena koja zvuče slično kao naredbe ili ime bilo koje druge osobe u kući. Ako imate više pasa u svom domu, pobrinite se da njihova imena nisu slična, jer će slične reči itekako zbuniti pse.

5. Morate biti svesni da će vašem ljubimcu biti potrebno neko vreme da zapamti svoje ime, a pod time podrazumevamo nekoliko nedelja, što zavisi od psa do psa. Kako bi taj proces bio što brži, koristite se poslasticama. Svaki put kad obrati pažnju, ako se okrene ili krene prema vama, nagradite ga. Nakon nekog vremena, zamenite poslastice pohvalama, kako se ne bi previše privikao na njih, što može biti štetno po njegovo zdravlje.

6. Ako se nikako ne možete odlučiti oko imena, dajte psu ono na osnovu njegovog izgleda, prema npr. boji dlake ili nekom posebnom obeležju.

7. Iako se mnogi vlasnici često oglušuju na ovaj savet, stručnjaci upozoravaju da ne menjate ime psa, koji je prethodno bio u vlasništvu nekog drugog ili u skloništu. To će za njega biti praktično i vrlo saosećajno od vas.

Foto: Image courtesy of nixxphotography at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: