Dolaze hladni dani - pobrinite se za mace iz komšiluka

Hladni dani su nam pred vratima. Počela je grejna sezona, pa su naši domovi topli. Kada nam postane hladno, lako se ogrnemo toplim džemperom ili ćebetom. A šta je sa onima koji nemaju te mogućnosti? Kako će napuštene životinje prebroditi kišnu jesen i ledenu zimu? Ukoliko biste voleli da im pomognete, imamo ideju za vas. Vrlo lako, brzo i jednostavno možete napraviti utočište za napuštene mace i pomoći im da zdrave dočekaju proleće.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

08:15

Default images

Foto: Bailey Weaver/Flickr.com

Jelena Jovanović iz Beograda objasnila nam je kako od prošle godine pravi kućice za mace, pa je odlučila da sa našim čitaocima podeli svoju ideju. Nadamo se da će njena kreativna ideja inspirisati mnoge od vas i da će svaki komšiluk imati bar jednu ili dve ovakve kućice!

"Počelo je skromno, prošle zime, kada je u mom kraju bilo desetak napuštenih mačaka. Najpre sam kućice pravila od malih kutija, velikih kesa, pomoću široke selotejp trake, a kao postavu sam koristila stare džempere. Mace su se oduševile, ali ne i neko od komšija. Kada je prva kućica nestala, zainatila sam se i napravila dve veće kutije, koje sam povezala. Tada sam na kućicu zakačila i zvonce koje je trebalo da ima ulogu alarma."

Jelena je do sada napravila 5,6 kućica i svaka je bila bolja od prethodne. Poslednja, koju je napravila prošle zime, još uvek je u funkciji jer se Jelena toliko izveštila da tačno zna kakva kućica će odoleti kiši i snegu.

"Najvažnije je da kućice budu na nekoj čvrstoj i izdignutoj podlozi. Na primer, ja koristim drvenu paletu. Iznutra je oblepim selotejp trakom, jer mace unutra ulaze mokre, a karton brzo upije vodu."
Ilustracija
Foto: alisdair/Flickr.com

"Takođe, bitno je da kućica i sa spoljne strane bude obložena celofanom. Možete koristiti velike kese za đubre, a i samolepljivi celofan. Kada obavijete kutiju kesom, dobro je oblepite selotejpom."

Jelena savetuje da pogledate malo po svojoj kući. Sigurno imate neki komad stiropora koji vam nije potreban, staru garderobu, daske ili komade sitnog nameštaja koje možete iskoristiti i uklupiti u kućicu.

"Naglasila bih da ovim ne pomažete samo mačkama, već postajete i neka vrsta sakupljača sekundarnih sirovina. Ne zaboravite da pre nego što postavite kućice o tome informišete svoje komšije i zamolite ih da ih ne sklanjaju, znate da ima svakakvih ljudi…"

Izvor: Životinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: