4. oktobar - Svetski dan životinja

U celom svetu danas se obeležava Svetski dan životinja koji bi trebalo da podstakne pojedince i organizacije da se pozabave problemima zaštite životinja u svojim sredinama, a državne organe na dosledno sprovođenje zakonskih propisa koji se tiču dobrobiti životinja.

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 04.10.2014.

10:13

Default images

Obeležavanje ovog dana prirediće i brojne organizacije za zaštitu životinja iz Srbije i pojedinci koji će organizovati različite akcije i programe, formirajući tako jedinstvenu mrežu koja ima za cilj da promoviše dobrobit i zaštitu životinja.

Proslava 4. oktobra biće organizovana u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i drugim gradovima širom zemlje, gde će se u školama, organizacijama za zaštitu životinja i drugim institucijama organizovati različite aktivnosti i manifestacije.

Ove godine cilj je da se posebno ukaže na neophodnost poštovanja zakona o dobrobiti životinja, kao i sprovođenje programa kojima se mogu rešiti problemi napuštenih životinja u lokalnim zajednicama širom zemlje.

Kako je navedeno u saopštenju, problem je u u tome što je mali broj opština i gradova uskladilo svoje akcije i planove sa zakonskim propisima, što otežava i onemogućava rešavanje postojećih problema.

Istaknuto je i da su nedavne poplave u nekoliko opština u Srbiji, takođe, ukazale na potrebu da se na državnom nivou organizuje i uredi određena jedinica za hitne reakcije i spašavanje životinja iz područja koja su ugrožena vremenskim nepogodama, zemljotresima i koje se nalaze u sličnim vanrednim okolnostima.

Svetski dan životinja ustanovljen je 1931. godine u Firenci na svetskom kongresu prijatelja životinja, a svrha obeležavanja je skretanje pažnje čovečanstva na nepravde koje svakodnevno nanosi životinjskom svetu, kao i promocija dobrobiti svih životinja i ukazivanje na jaku vezu između ljudi i životinja.

Mreža Svetskog dana životinja okuplja sve organizacije koje proslavljaju ovaj dan, a sve u cilju što bolje i efikasnije promocije zaštite životinja.

Osnovna ideja je da se što više organizacija priključi obeležavanju ovoga dana, u kojem će različitim programima, prezentacijama, radionicama i aktivnostima učestvovati u ovom globalnom pokretu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: