Koliko je vašoj mački potrebno kalorija dnevno?

Baš kao i kod ljudi, i mačja težina ovisi o unesenim kalorijama. Donosimo vam nekoliko saveta kako da pomognete svom ljubimcu da mu težina ostane stabilna.

Izvor: Index.hr

Subota, 04.10.2014.

08:50

Default images

Mačke prirodno prate svoj unos hrane i generalno će prestati sa jelom kad osete da su site. Međutim, svejedno mogu, kao što znate, patiti od problema s prekomernom težinom, koja je rezultat unosa prevelikog broja kalorija dnevno. Generalno, hrana za mačiće i mlađe mačke ima više kalorija od hrane za starije mačke, jer se uzima u obzir pad nivoa energije, s kojom se mačke susreću kad su starije.

Međutim, postavlja se pitanje, koliko kalorija je mačkama potrebno tokom dana?

To zavisi od njihove veličine, godina i nivoa aktivnosti.

Baš poput ljudi, i mačke imaju različitu građu, zato je vrlo bitno da hranjenje prilagodite njihovim potrebama. Opšte smernice o kalorijskim unosima za mačke variraju u zavisnosti od njihovih godina.

Mačićima je potrebno do 275 kalorija dnevno, a odraslim mačkama, u zavisnosti od njihove veličine, građi i aktivnosti, između 200 do 300 kalorija dnevno. Ako vaša mačka ima problem s gojaznošću i stavljena je na dijetu, ona bi trebalo da unosi između 180-200 kalorija dnevno. Kako izračunati koliko je vašoj mački potrebno kalorija dnevno? 1. Pre svega, izračunajte tačnu težinu vaše mačke u kilogramima. 2. Pomnožite njenu težinu s brojem 30, a zatim dodajte 70. 3. Sada taj iznos pomnožite s 0.8 i broj koji dobijete označava dnevnu količinu kalorija, koja je potrebna vašoj mački kako bi održala svoju trenutnu težinu. U slučaju da vaša mačka ima premalo ili previše kila, takođe iskoristite ovaj proračun i prilagodite ga, kako bi ona povećala ili smanjila svoju težinu.

Foto: Image courtesy of digidreamgrafix at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: