Filmovi doprinose popularizaciji pasa

Najnovija studija pokazala je da filmovi u kojima psi imaju velike uloge utiču na popularizaciju određene rase.

Izvor: B92

Petak, 03.10.2014.

14:57

Default images

Visokobudžetni i kvalitetni filmovi koji pune bioskopske sale mogu uticati na buduće vlasnike da se opedele baš za rasu psa iz filma. Favorizacija i pomama za određenom rasom nekada traje i decenijama.

Američki kinološki klub je 1943. godine, nakon što je emitovan film “Lesi”, registrovao četrdeset posto više škotskih ovčara u odnosu na prethodne godine. U istraživanju stoji da su na porast popularizacije rase uticali i nastavci istog filma, serija kao i crtani filmovi o psu koji pokušava da nađe svoje vlasnike.

Staroengleski ovčar postao je 100 puta poznatiji nakon objavljivanja Diznijevog filma “The Shaggy Dog” 1959. godine. Isti slučaj je sa animiranim filmom “101 dalmatinac”. Nekon premijere 1951. godine popularnost dalmatinaca značajno je porasla.

U studiji, koju su sproveli istraživači sa Bristolskog i Njujorškog univerziteta, analizirano je 87 filmova u kojima zapažene role imaju psi, a zatim su upoređeni registracioni podaci rasa iz Američkog kinološkog kluba koji ima 65 miliona pasa.

Utvrđeno je da su rani, stariji filmovi s početka 20. veka imali veći uticaj na buduće vlasnike nego sadašnja filmska ostvarenja slične tematike. Na današnje vlasnike pri odabiru pasa više utiče internet, nego filmovi.

Zanimljivo je da je popularnost rasla onim rasama koje su u filmovima bili pozitivci. Bernardinac je veću popularnost stekao u filmu “Betoven”, nego u hororu “Kudžo”. Vlasnici su i inspiraciju za imena svojih ljubimaca dobijali u filmovima, pa se Lesi zvao svaki peti škotski ovčar u Americi tih godina.

Izvor: Njuska.com
Foto: ThreeDee912 / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: