5 rasa pasa idealnih za osobe s alergijama

Ne postoje kućni ljubimci koji ne proizvode alergene.

Izvor: Index.hr

Ponedeljak, 29.09.2014.

08:59

Default images

Foto: Jonathan Day / Flickr.com

Ipak, postoje oni koji proizvode manje alergena od ostalih. Zapravo, postoje rase koje podstiču manje reakcija kod alergičnih osoba.

1. Portugalski vodeni pas

Foto: Raymond Brow / Flickr.com

Uobičajena zabluda o alergijama na ljubimce je da je reč o reakcijama na njihovu dlaku. Međutim, reč je o preosetljivom imunološkom sistemu ljudi, koji reaguje na proteine, koji se nalaze u krvi i koje psi izbacuju kroz kožu, pljuvačke ili urin. Oni su vrlo lepljivi, pa se lako mogu naći na ljudskoj odeći. Međutim, neke vrste su otpornije na takve alergene, zbog svog krzna. Upravo je to slučaj s portugalijskim vodenim psom. On ima veliki “krzneni kaput”, koji zahteva redovno održavanje, kojim se odstranjuju alergeni. On je inače ljubimac i predsednika SAD Baraka Obame.

2. Irski plavi terijer

Foto: Pw95 / Flickr.com

Oko ove rase psa imaćete pune ruke posla. Profesionalno šišanje i uređivanje potrebno mu je svaka dva meseca, a potrebno ga je i svaki dan češljati. Njegovo mekano i talasasto krzno odbacuje manje peruti.

3. Pudla

Foto: greg westfall / Flickr.com

Ciklus rasta dlake pudlice je vrlo dug, a njen krzneni kaputić čvrsto ukovrdžan, tako da zadržava perut - najčešći izvor alergena. Mrtva dlaka se teže odvaja i ne lebdi u vazduhu. Potrebno joj je svakodnevno češljanje, ali i profesionalno šišanje i četkanje jednom mesečno.

4. Bišon

Foto: Akaporn Bhothisuwan / Flickr.com

Kao i pudla, bišon je idealan za osobe sa alergijama zbog kovrdžavog krzna.

5. Američki labradudl

Foto: Roy Niswanger / Flickr.com

Reč je o mešancu labradora i pudle, koji takođe spada u rase pogodne za alergične, a osim toga je i neverovatno sladak. Ova vrsta se razlikuje od australijske.

Savet: Neki stručnjaci savetuju da hrana bogata omega-3 kiselinama takođe može smanjiti nivo alergena, jer one održavaju kožu vašeg ljubimca hidriranom, zbog čega se manje peruta. Takođe, ako imate ljubimca, trebalo bi da uklonite tepihe iz životnog prostora, jer oni zadržavaju alergene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: