Da li je vaš pas rođeni pesimista?

Svaki pas ima jedinstven pogled na život, tvrdi tim australijskih naučnika, pa tako neki čašu vide kao do pola praznu, a neki do pola punu (i to nema veze sa tim da li imaju "tužne oči").

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

11:57

Default images

Melisa Starling, šef tima istraživača sa Univerziteta u Sidneju, kaže da je novo istraživanje pokazalo da su neki psi rođeni optimisti, a drugi pesimisti.

"Stvorili smo jedinstvenu priliku da praktično pitamo pse kako se osećaju i da dobijemo jasan odgovor", navela je ona.

Psi koji su učestvovali u testiranju istrenirani su da za zvuk određene frekvencije vežu nagradu ukusnog mleka, a za zvuk dve oktave niži običnu porciju vode.

Nakon treninga, izlagani su izmešanim tonovima, a oni koji bi odreagovali na njih su svrstavani u grupu optimista jer su tako pokazali da "očekuju dobre stvari".

Psi optimisti su nakon posmatranja pokazali poseban model ponašanja, bili su spremniji na rizike kako bi dobili željene nagrade, a lakše bi se odlučivali na nove pokušaje nakon neuspeha od onih iz grupe pesimista.

Pesimisti su se češće odlučivali na odustajanje, a iako ti psi nisu urođeno nesrećni, spremniji su da se pomire sa "statusom kvo" i potrebno im je ohrabrenje da probaju nove stvari.

"Pesimisti su pokazivali znake stresa nakon neuspeha daleko više od drugih pasa. Oni bi cvileli, usporavali ili izbegavali ponavljanje zadataka. Kao kod ljudi i kod pasa narav ime veliki uticaj na ponašanje, nisu oni mnogo drugačiji od nas", kaže doktorka Starling.

Kakav je vaš pas - optimista ili pesimista?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: