Pas dobio posao u sudu

Psi nisu baš toliko retki gosti u sudnicama, jer su i u Evropi i u SAD nekoliko puta bili svedoci u važnim slučajevima, ali je zlatni retriver Fejber prvi pas koji je dobio posao u jednom sudu.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

10:46

Default images

Njegov zadatak je da u sudovima San Franciska pomogne svedocima i žrtvama da se opuste i prilagode na mnogima neprijatno okruženje.

Fejber je prošao kroz jedinstvenu obuku i tako postao pravi profesionalac, a dobio je i uniformu. Za početak, radiće u sobama za saslušanja i davanje izjava, kao i u hodnicima i čekaonicama sudske zgrade, a okružni tužilac veruje da će uskoro moći da pomaže svedocima i u samoj sudnici.

"Pravni sistem je veoma, veoma komplikovan, za mnoge ljude zastrašujući, naročito kada su u pitanju ranjivi, mladi ili stari ljudi, žrtve traumatičnog nasilja", rekao je tužilac Džordž Gaskon.

Retriver bi trebalo da pruži sigurnost i utehu za traumatizovane osobe, a iz kancelarije tužioca kažu da se rezultati njegovog rada već vide.

"Fejber je pratio jednu devojčicu tokom istražnih radnji. On joj je dao dovoljno mira da može da se bolje seti šta se dogodilo u slučaju, tako da on pomaže i žrtvi, ali i u istrazi", kaže Filip Priting iz kancelarije tužioca.

Fejber je deo posebnog programa neprofitne organizacije "Pseći pratioci za nezavisnost", proveo je godinu i po dana na treninzima sa volonterima i stručnjacima, a u sudu kažu da je sada postao pravi profesionalac "vredan i za tužioce i za javne pravobranioce".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: