Sterilizaciju mačke treba obaviti što pre

Rak dojke prilično je zastrašujuća dijagnoza za vlasnike mačaka. U preko 90 odsto slučajeva pokazalo se da je tumor maligni, što znači da se brzo širi...

Izvor: Izvor: B92, Pawnation

Utorak, 09.09.2014.

10:45

Default images

Tumori se najčešće javljaju kod starijih i nesterilisanih mačaka, ali su sve mačke, uključujući i mačore, podložne riziku.

Uzrast u kom je mačka sterilisana igra veliku ulogu u sprečavanju razvoja tumora. Ako se sterilizacija obavi pre prvog teranja mogućnost pojave tumora mlečnih žlezda svodi se na jedan odsto. Ukoliko je mače sterilisano pre šest meseci starosti, rizik se smanjuje za 91 odsto u poređenju s mačkama koje nisu sterilisane.

Ako je mačka sterilisana u uzrastu između šest meseci i godinu dana, rizik se smanjuje za 86 odsto, a sterilizacija između jedne i dve godine starosti smanjuje rizik od pojave raka za 11 odsto. Sterilizacija nakon dve godine ne smanjuje rizik uopšte.

Veličina tumora u trenutku postavljanja dijagnoze odrediće dalji ishod lečenja – stopa preživljavanja mačaka kojima je odstranjeno manje od 2 cm malignog tkiva u prečniku je četiri i po godine, za razliku od mačaka kod kojih je maligno tkivo veće od 3 cm u prečniku – one u proseku žive još samo šest meseci.

Izvor: Pawnation
Foto: nicsuzor / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: