Zašto se menja boja dlake mog psa?

Darko Tatalović: Imamo mužjaka rase “cotton de tulear”, šampanj bele boje. Sada ima 4 godine, ali od pre 6 meseci ispod brade mu je dlaka izuzetno braon-crvenkaste boje. Njegov veterinar ne predlaže ispitivanje ili terapiju, a nas to jako nervira. Šta da radimo?

Izvor: B92

Petak, 05.09.2014.

09:00

Default images

Promena boje dlake je nastala usled stalnog vlaženja dlake. Morate utvrditi zašto je brada stalno mokra. Da li je u pitanju vlaga koja ostaje nakon uzimanja vode ili Vaš pas prekomerno balavi.

Rešenje u prvom slučaju je skraćivanje dlake na bradi i redovno brisanje usta nakon svakog uzimanja vode.

Ako je u pitanju pojačano balavljenje, mora se utvrditi razlog zašto pas balavi. Uzrok može biti u usnoj duplji (problemi sa zubima, sluzokožom usta i ždrela, pljuvačnim žlezdama…) ili van nje, problemi sa organima za varenje (stalna mučnina koja dovodi do pojačanog lučenja pljuvačke, nepravilna ishrana…), endokrinološki problemi, neurološki problem…

Odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa kućnim ljubimcima, koje piše dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante “Pas, mačka i …”, možete pročitati OVDE.

Foto: donnierayjones / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: