10 iritantnih načina na koje mačke pokazuju ljubav

Mačke su neodoljivo slatke, ali ponekada svojim ponašanjem nas potpuno iritiraju. Međutim, ispostavilo se da nam one tako pokazuju iskrenu naklonost. Pročitajte i kako…

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

15:56

Default images

Foto: Robert Couse-Baker/Flickr.com

1. Ujedaju vas

Odmarate na kauču zajedno sa vašom mačkom, krenete da je pomazite a ona odjednom napadne vašu ruku. Da li vam se to nekada desilo?

Grickanje ili “ujedanje iz ljubavi” samo je još jedan od načina, pomalo čudnih, da vam mačka pokaže naklonost.

2. Liže vas

Mačke se ponekad i međusobno “umivaju”, ali samo sa onim mačkama koje one obožavaju. Lizanjem “omiljenog ljudsog bića” mačka ostavlja miris i označava vas kao deo porodice.
Foto: zaimoku_woodpile/Flickr.com

3. Mjauču

Mjaukanje ponekad može da bude vrlo slatko, ali ponekad mačje vokalizacije mogu prerasti u one iritirajuće. Zapravo, one uopšte i ne žele da nas izlude. Mačke mjaukanjem ne komuniciraju međusobno, već isključivo sa ljudima.

4. Gaze vas

Kada mačka gazi određene delove vašeg tela, kao da vas “mesi”, ona time izražava najdublju naklonost i ljubav. Ovo ponašanje je zapravo instinktivno iz najranijeg perioda, kada mačići šapicama stimulišu lučenje mleka svoje majke. Odrasle mačke nastavljaju sa ovakvim ponašanjem kada se osećaju najopuštenije, zadovoljno i voljeno.
Foto: Avia Venefica/Flickr.com

5. Zure u vas

Da li ponekad imate onaj osećaj da vas neko posmatra? Okrenete se, i spazite vašu mačka koja zuri u vas širom otvorenih očiju, trepne jednom polako i nastavi da vas gleda.

Iako možda deluje zastrašujuće, zapravo imate retku privilegiju. Mačke ostvaruju kontakt očima samo sa ljudima od poverenja. A kada maca trepne, šalje vam poljubac. Trepnite i vi da joj uzvratite!

6. Upada vam u spavaću sobu

Mačka ne razume pojam privatnosti. Zaslepljene ljubavlju, mnoge mačke ne mogu da podnesu pomisao da spavaju odvojeno od svojih vlasnika.
Foto: brownpau/Flickr.com

7. Pokazuje vam zadnjicu

Iako nije baš prijatno da vam mačka pokazuje zadnjicu dok nešto radite, ali zapravo, ovakvim ponašanjem one pokazuju naklonost i poverenje.

8. Leži na vašem kompjuteru

Baš u toku pisanja važnog mejla vaša maca iznenada skoči na sto i odluči da se prošeta po sred tastature. Takođe, mačka često odluči da je kompjuter baš idealno mesto za popodnevnu dremku.

Mačke obožavaju da budu u centru pažnje, pa je ovo samo još jedan način da vam kaže: “Hej, gledaj u mene! Ja sam vrlo važna!”
Foto: joanna8555/Flickr.com

9. Špijunira vas ispod vrata od kupatila

Kupatilo je jedino mesto gde zapravo imate privatnosti… Osim ukoliko ste ponosni vlasnik mačke, onda ste sigurno primetili šapice ipod vrata kako vas traže. Ovakvo ponašanje je potpuno prirodno iskazivanje ljubavi.

10. Grebe nameštaj

Nas potpuno iritira kada nas mačka gleda pravo u oči dok šapama grebe kauč, ali zapravo je grebanje prirodno ponašanje kojim mačka pokazuje naklonost. Zapravo, ona tako ostavlja vizuelne tragove “vlasništva” na vašoj omiljenoj fotelji.

Izvor: Životinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: