Da li ribe spavaju?

Ukoliko vas ovo pitanje zbunjuje, morate da znate da je i ribama, kao i ljudima, potreban zdrav san, piše portal Životinje.rs.

Izvor: Životinje.rs

Ponedeljak, 01.09.2014.

08:45

Default images

Veliki broj ljudi misli da ribe ne spavaju zato što nemaju kapke, a oči su im vlažne. Naravno, ribe spavaju kako bi očuvale svoj odbrambeni sistem i energiju. San je od velike važnosti za sve vrste životinja kao i za ljude, budući da pomaže telu da se oporavi od poslova koje je radilo dok je bilo budno.

Svaka riba ima drugačiji način spavanja. Neke ribe spavaju u toku dana, a druge preko noći. Kod njih nema REM faze (Rapid Eye Movement) koja se obično viđa kod ljudi. One redukuju svoje stanje svesnosti za vreme spavanja, ali nikada nisu potpuno nesvesne.

Većina riba spava tako da to izgleda kao da su napola budne, a napola uspavane. Kada se ribe umore, često odlaze u ćošak i tamo spavaju. Izaberu ugao u kome će i kasnije praktikovati spavanje. Postoje neke ajkule koje spavaju u pokretu.

U toku spavanja, metabolizam riba se usporava. Zimi se obično spuste na dno akvarijuma i tamo spavaju. Nakon celodnevnog plivanja u toku dana, je neminovan umor kao i neophodnost sna. Činjenica je da ribe spavaju na neki način, bilo da uspore pokrete ili ih potpuno prekinu, bilo da se kriju u vodi ili to rade na otvorenom.

Pokušajte da ih ne uznemiravate u vreme spavanja, i najmanji šum vode može da ih probudi iz sna. Možda neće spavati dugo sati, ali ipak spavaju kako bi povratile snagu. Ribe obično spavaju kad im je to potrebno. Vreme njihovog spavanja zavisi od toga da li su u pitanju noćne ili dnevne vrste

Ribe mogu da vide i dok spavaju, tako da su spremne za bilo koji potencijalni rizik. Kada primetite da se riba ne kreće ili da je na jednom mestu sve vreme, znači da spava. Dobro bi bilo da ugasite svetlo u akvarijumu, kako biste im obezbedili neophodan mrak. Obično spavaju normalno ukoliko su uslovi omogućeni.

Ribe su u određenom pokretu i za vreme spavanja, kako bi kiseonik mogao kroz škrge da dođe do njihovog krvotoka. Najviše vole da spavaju krijući se blizu kamenja na dnu akvarijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: