Šta je uzrok epilepsije kod pasa?

Dragana Kukrić: Imam ženku labrador retrivera, staru 4 godine. Iznenada u drugoj godini, dobila je prvi napad epilepsije. Od tada do danas imala 9, 10 napada. Veterinar me je savetovao da joj ne uključujem terapiju, ali bih volela da čujem još jedno mišljenje.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

12:10

Default images

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga, kod koga dolazi do iznenadnih, nekontrolisanih napada, tokom kojih može doći ili ne, do gubitka svesti i ti napadi se ponavljaju. Razlog pojave ovih napada nekada nije moguće utvrditi (idiopatska epilepsija)ili mogu biti stečeni.

Razlozi za pojavu napada:
  1. Urođeni defekti
  2. Nivo glukoze u krvi suviše nizak (hipoglikemija) ili suviše visok (Dijabetis)
  3. Oboljenja bubrega
  4. Oboljenja jetre
  5. Infektivna oboljenja
  6. Tumori mozga
  7. Toksini
  8. Oštećenja mozga nastala tokom traume (udarca)
  9. Niska koncentracija kalcijuma kod skotnih ženki ili kuja koja doje
  10. Primarna ili idiopatska epilepsija


Kao što možete da vidite postoji veliki broj uzroka koji mogu dovesti do pojave napada i nije svaka neurološka manifestacija – napad neke vrste- epileptiformni napad (napadi , grand mal ili petit mal su epileptiformni napadi određenih karakteristika, životinja najčešće leži na boku, mišići joj se nekontrolisano grče, pokreće noge kao da pliva ili trči, pojačano balavi, često dolazi do nekontrolisanog uriniranja i defekacije, pas nije svestan prisustva vlasnika i okoline. Kod petit mala nema grčenja mišića, ali dolazi do gubitka svesti, kao da iznenada kolabira.

Grand mal napadi se mogu ponavljati bez pauze u kojoj se pas vraća u normalu). Neophodno je da se pas detaljno klinički i neurološki pregleda, odrade laboratorijske pretrage (analiza krvi i urina, cerebrospinalne tečnosti) i ako ima potrebe dodatna snimanja (CT ili MRI glave).

Tek nakon uzimanja iscrpne anamneze od vlasnika, kliničkog, neurološkog pregleda i prikupljenih laboratorijskih rezultata, može se postaviti dijagnoza, a samim tim preporučiti terapija.

Odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa kućnim ljubimcima, koje piše dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante “Pas, mačka i …”, možete pročitati OVDE.

Foto: Kevin Rodriguez Ortiz / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: