ORPAK: Loši uslovi u Prihvatilištu za životinje

Udruženje za zaštitu životinja "ORPAK" iz Kruševca tvrdi da je za samo nekoliko meseci iz Prihvatilišta za životinje nestalo 80 odsto pasa, da su uslovi u njemu veoma loši i da pojedini psi imaju rane koje mogu da ukazuju na zlostavljanje, dok direktor JKP odbacuje tvrdnje ORPAK-a.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.08.2014.

17:22

Default images

Foto: bethan/www.freeimages.com

Predsednica udruženja Lela Bucek rekla je Tanjugu da direktor Javnog komunalnog preduzeća u okviru kojeg funkcioniše prihvatilište, Boban Kostić, nije reagovao na apele udruženja.

Bucek je objasnila da je to udruženje do aprila imalo dobru saradnju sa prihvatilištem u koje je u prethodne tri godine poslalo 25 neudomljenih pasa.

"Do aprila nismo imali problem jer je tadašnji rukovodilac prihvatilišta radio sve po zakonu, i što se tiče udomljavanja, i ostalih stvari, međutim, on je sklonjen i od tada se sve promenilo", rekla je Bucek.

Prema njenim rečima, predstavnici udruženja su sredinom maja primetili da su psi dosta mršaviji nego što su bili, a krajem juna uočene su prve promene na koži pasa, otvorene rane i opadanje dlaka, te su se zbog toga obratili direktoru Javnog komunalnog preduzeća Bobanu Kostiću.

Iako su ga upozorili da je stanje alarmantno, Kostić se nije oglasio mesec dana, tvrdi Bucek i dodaje da su pojedini psi imali rane koje mogu da ukazuju na zlostavljanje i da se dozvolilo da psi danima ništa ne jedu.

"Mi smo kontaktirali gradsku upravu da se i oni uključe, kontaktirali smo i ministra (odbrane Bratislava) Gašića koji je nekada bio gradonačelnik, i koji nije dozvoljavao da psi budu bez hrane ni pola dana", rekla je predsednica udruženja ORAPK.

S druge strane, direktor Javnog komunalnog preduzeća u Kruševcu Boban Kostić odbacio je tvrdnje ORPAK-a i dodao da ne razume njihove optužbe.

"Ne razumem kakvo smo krivično delo napravili što uredno čistimo, negujemo i hranimo pse. To je njihovo viđenje stvari. Kompetentnost i stručnost daje veterinarska inspekcija, ona je jedina koja može rešenjem da zatvori prihvatilište", rekao je Kostić Tanjugu.

Upitan da li je veterinarska inspekcija kontrolisala stanje, Kostić je istakao da ih je on lično zvao, a da su mu oni, kako je rekao, saopštili da nemaju nameru da dolaze "znajući kako radi prihvatilište".

"Dolazila je komunalna inspekcija i nije imala nikakve primedbe u vezi higijene, a i nije tačno da nedostaje hrana", rekao je Kostić.

On je dodao da je Prihvatilište za životinje u Kruševcu bilo dobar primer i za druga koja su se kasnije osnovala.

ORPAK je u međuvremenu na fejsbuku objavio fotografije iz Prihvatilišta iz jula i avgusta ove godine gde se konstatuje da psi borave u nehumanim uslovima, a na stranici tog udruženja mogu se pogledati i slike iz ranijeg perioda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: