Da li mačke vide u potpunom mraku?

Mačke su fascinantne životinje, a ljudi im već vekovima pripisuju razne moći. Verovanja da mačke imaju devet života ili da prenose duše umrlih na drugi svet odavno su legende, ali mnogi mačke doživljavaju kao mistična stvorenja sa super moćima. Da li mačke zaista imaju super moćan vid u mrklom mraku?

Izvor: Izvor: Njuska.com

Četvrtak, 21.08.2014.

08:52

Default images

Odgovor na ovo pitanje je ne. Mačke ne mogu da vide u potpunom mraku, ali njihov vid je znatno izraženiji u polutami nego kod drugih životinja. Za ovu sposobnost direktno je zaslužna struktura odnosno građa mačjeg oka.

U odnosu na veličinu glave mačka ima izuzetno velike oči. Anatomski posmatrano mačje oko se sastoji od nekoliko slojeva tkiva. Beli deo, odnosno beonjača sastoji se gustog fibroznog tkiva bogatog krvnim sudovima, preko kojih se prenosi kiseonik i hranljive materije do sadržaja oka. Spoljašnji deo jasno prekriva oko i naziva se rožnjača. Ona je sačinjena od izuzetno tankih slojeva ćelija raspoređenih na jedinstven način, tako da je rožnjača providna i omogućava da svetlost netaknuto uđe u oko.

Mačka u polumraku može širom da otvori oči, odnosno iris (obojeni deo oka) i tako „propusti“ što je više svetla moguće. Ova sposobnost joj omogućava da vidi znatno bolje u mraku u odnosu na druge životinje i naravno ljude. Takođe, retina (zadnji deo oka) sastoji se od dva glavna tipa foto osetljivih ćelija. Ćelije odgovorne za svetlosne impulse nazivaju se štapici. Poređenja radi ljudsko oko ima od 5 ćelija ima 4 foto osetljive ćelije odnosno štapića, dok mačje oko od 26 ćelija ima 25 štapića.

Takođe, mačke imaju visoko razvijenu reflektujuću površinu na zadnjem delu oka i to se naučno zove „tapetum lucidum“. Jenostavno rečeno, zbog toga mačkama svetle oči u mraku. Ovakve noćne „farove“ imaju jeleni, rakuni i još neke životinje.

Sledeći put kada u stanu ostavite mačku u mrklom mraku misleći da ima super moćan noćni vid, znajte da ona ništa ne vidi ukoliko nema bar najmanji izvor svetla.

Izvor: Njuska.com
Foto: Mel B. / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: