Kako da vaše dete ne ujede pas - 10 saveta

Veliki broj ujeda pasa bi mogao da se izbegne ukoliko bi se poštovala neka jednostavna pravila u interakciji sa ljubimcima, smatraju stručnjaci u SAD.

Izvor: B92

Sreda, 13.08.2014.

10:37

Default images

Od pet miliona ujeda godišnje u SAD čak 400.000 bude nad decom, kojoj je potom potrebna medicinska pomoć. Polovina tih ujeda se dogodi tokom svakodnevnih aktivnosti, u kući i sa poznatim psima, najčešće žrtve su deca stara između 5 i 9 godina.

Psi koji najčešće ujedaju su mužjaci, borave u domaćinstvu sa jednim ili više dece i nisu sterilisani, a oni koji borave u dvorištu su češće vezani.

Takođe, statistika pokazuje da se incidenti više dešavaju sa nemačkim ovčarima, bul terijerima, kokerima, kolijima, dobermanima, dogama, pit bulovima, rotvajlerima i haskijima.

Ipak, Američka veterinarska medicinska asocijacija (AVMA) kaže: "Ne postoji loša rasa psa. Svi psi grizu ako su isprovocorani. Zato, umesto da razmišljate o rasi psa, potrudite se da vaša deca budu bezbedna pored svakog psa".

AVMA ističe da veliki broj ujeda može da se izbegne ako se prate sledeći saveti:
  • Izbegavajte pse koje ne poznajete. Ako vidite nepoznatog psa koji ide bez povoca i gazde, izbegavajte ga.
  • Pitajte pre nego što pomazite psa! Čak i kada se radi o psu kog poznajete, uvek pitajte vlasnika za dozvolu. Svaki nagli pokret može da uzbuni psa.
  • Kada se suočite sa psom koji reži, ne paničite! Ako pas stane ispred vas, udaljite se samouvereno i mirno. Ako pas krene da vas prati, ostanite mirni, držite ruke nisko ispred sebe. Važno je zauzeti odbrambeni stav, kako bi pas bio uveren da ne želite da ga povredite.
  • Ne pogoršavajte stvar! Izbegavajte vikanje, trčanje, udaranje ili nagle pokrete prema psu. Sve to će samo načiniti psa agresivnijim i on će se osećati ugroženim.
  • Ne dirajte psa koji spava! Ako pas spava ili jede, ne dirajte ga.
  • Ne čikajte pse! Ne uzimajte im igračke, hranu ili poslastice, ne pravite se da ćete da ih udarite. Pas bi mogao da izgubi poverenje i da postane agresivniji.
  • Nikada ne vucite psa za uši ili rep. Bol je signal za psa da je ugrožen, odgovor bi mogao da bude napad.
  • Psi nisu igračke! Nikada se ne penjite psu na leđa, ne pokušavajte da ga jašete. To ne samo da bi moglo da ga razljuti, već bi moglo i da ga povredi.
  • Igra sa psom ima početak i kraj. Pas može da želi da sa igra ili da ne želi. Kada se okrene i ode, to je znak da je za njega kraj, nemojte ga prisiljavati da se igra.
  • Psi imaju svoja "sigurna mesta". Ne uznemiravajte psa kada je na svom mestu, bilo da je to samo ćebe, korpa ili kućica. Psima je potrebno vreme za sebe i mesto gde ga niko neće uznemiravati, pa ni deca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: