Ovo je znak da sa mačkom nešto nije u redu

Mačke se ne ližu samo kako bi se očistile, nego i kako bi regulisale telesnu temperaturu i stimulisale cirkulaciju. Ako mačka prestane da se liže, to je znak da nešto s njom nije u redu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.08.2014.

08:59

Default images

Foto: Evan Blaser / Flickr.com

Mačke su poznate po urednosti i po tome da se same čiste lizanjem. Ponekad se "kupaju" i odmah nakon što ih mazite, kako bi se rešili vašega mirisa. Ako mačka prestane da se liže brzo ćete primetiti da je donedavno svilenkasto krzno postalo oštro i zamršeno.

Pojaviće se čvorići nakupljene otpale dlake, a šape će biti pokrivene mrljama od ostataka izmeta ili mokraće. Mačke se obično čiste nakon jela pa će vam hranom zaprljano lice i prsa biti dobar znak da nešto ne valja. 



Kada mačka prestaje da se čisti? 



Foto: zaimoku_woodpile / Flickr.com

Bol ili bolest uzrokovaće pad interesa za čišćenjem. Starije mačke možda pate od artritisa zbog čega postaju manje fleksibilne pa im je teško da dohvate pojedine delove tela.

Predebele mačke takođe ne mogu da očiste sve što bi trebalo pa postaju frustrirane neuspelim pokušajima. Mačka koja slini i jede manje nego inače mogla bi da ima bolesne desni, zubobolju ili tumor usne duplje, što čišćenje čini neprijatnim i bolnim. 

Moguće je i da je promena životnog stila ili okoline uticala na vašeg ljubimca pa je prestao da se čisti. 



Kako pomoći? 


Posetite veterinara kako biste otkrili o kom zdravstvenom problemu se radi, kako biste na vreme krenuli da ga lečite. Veterinar će otkriti radi li se o fizičkom ili duševnom problemu i pronaći će rešenje, bilo to čišćenje zuba, lekovi ili promena ishrane. 



Mački koja se ne čisti sama možete pomoći tako što ćete vi krenuti da je čistite četkom. Sve se mačke linjanju pa će se vaša ljubimica osećati čistije i prijatnije ako joj uklonite otpalu dlaku. Kada se navikne na čišćenje, vaša mačka će vam se možda u tome pridružiti, koliko može.

Ako je mačka nervozna zbog četkanja, poštujte njene želje i očetkajte je samo malo na najprljavijim delovima.

Izvor: Zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: