Zanimljiva istorija: Majmun koji je voleo vozove

Ako je sudeći po spisima tamošnjih istoričara, negde oko 1880. godine u Južnoj Africi, radnik železnice, Džejms Vajd, koji je radio kao skretničar, u nesreći je izgubio obe noge. U strahu da bi mogao da ostane bez posla Džejms je odlučio da nabavi pomagača.

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

08:59

Default images

Danas se tog čoveka verovatno ne bismo ni sećali, da mu nakon povrede u poslu nije pomagao pavijan Džek. Zapravo, majmun Džejmsu nije samo pomagao – on je potpuno preuzeo njegov posao.

Vajd, poznatiji kao Skakač, živeo je u južnoafričkom gradu Uitenhage. Nadimak je dobio jer je voleo da skače iz vagona u vagon. Njegov neobičan hobi došao mu je glave, tačnije, nogu, jer je tokom jednog od svojih skokova izgubio ravnotežu i pao između dva vagona. Kao što smo već pomenuli, u ovoj nesreći Džejms je izgubio noge.

Nakon nekog vremena, na pijaci je ugledao jednog pavijana koji je gurao drvena kolica i tada mu je pala na um genijalna ideja.

Džejms je kupio pavijana, dao mu ime Džek i naučio ga svim tehnikama posla skretničara. Opšte je poznato da su pavijani inteligentni, pa ne čudi što je Džek lako usavršio posao. I ne samo to – godinama niko nije znao da posao premeštanja šina u tačno određeno vreme ne radi Džejms, koji za to uredno prima platu, već pametni majmun.

Meštani koji žive u okolini železnice svedočili su da nikada nije bilo problema sa skretničarem i da nikada nije primećena greška u njegovom radu. Pruge su uvek bile usmerene tamo gde treba.

Jednog dana, putnica iz jednog od vagona primetila je majmuna koji radi ono što bi trebalo da obavlja čovek. Slučaj je prijavila nadležnima u železnici koji su odmah izašli na teren.

Kao što pretpostavljate, Džejms je dobio otkaz i naređenje da zajedno sa pavijanom napusti prugu. On se usprotivio i zamolio da testiraju sposobnosti majmuna i uvere se da je više nego dobro obajvljao svoj posao.

Džek je test za skretničare položio sa najvišim ocenama.

Uskoro je dobio i radnu knjižicu, redovnu platu i nastavio da radi svoj posao. Bio je skretničar do kraja života, a istoričari tvrde da nikada nije napravio nijednu grešku.

Negde oko 1890. godine Džek se razboleo, a utvrđeno je da ima tuberkulozu. Ubrzo je umro ostavivši svog nerazdvojnog prijatelja Džejmsa neutešnim. Devet godina obavljao je svoj posao odgovorno, a muzej u Grahamstaunu i dalje čuva njegovu lobanju.

Izvor: Zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: