Zašto neki psi jedu izmet?

Možda ste nekada primetili da pas jede vlastiti izmet, ili izmet drugih pasa, mačaka i drugih životinja. Vlasnicima je ovo ponašanje izrazito odbojno pa često traže stručnu pomoć. Ali, koprofagija može dovesti i do drugih zdravstevnih porblema zbog mogućnosti zaraze parazitima.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

22:39

Default images

Foto: Fredrik Bølstad/Flickr.com

Koprofagija se u nekim slučajevima smatra normalnim ponašanjem. Kuja često pojede izmet svojih štenaca kako bi održala leglo čistim.

Štenci ovakvim ponašanjem istražuju okolinu, i potpuno je uobičajena pojava. Ipak, ovakvo ponašanje šteneta ne sme se dopuštati i važno je da se na vreme koriguje kako ne bi prešlo u lošu naviku.



Koprofagija se javlja kod deset posto odraslih pasa, a neki od najčešćih uzroka su 
neadekvatna ishrana hranom koja ne može da zadovolji potrebe psa i prisustvo crevnih parazita kod pasa jer životinji oduzimaju hranljive materije. Takođe ovakvo ponašanje može biti posledica emotivnog stresa, kada je životinja dugo ostavljena sama, kada boravi u skučenom prostoru, kada se izmet životinje ne čisti redovno.

Najbolji način da se ovo ponašanje spreči jeste da se pasu ne dozvoli da dođe u kontakt sa izmetom. To podrazumeva da se pas u šetnju vodi na povocu, a da se u dvorištu gde se pas pušta slobodno redovno čisti izmet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: