Upoznajte orijentalnu kratkodlaku mačku

Iako ime sugeriše da je reč o mački koja dolazi sa istoka, formalno je priznata sredinom 20. veka u Velikoj Britaniji, a ime je dobila zbog vitkog tela, šiljaste glave i kosih očiju.

Izvor: Izvor: V.Š. / Index.hr

Četvrtak, 17.07.2014.

09:00

Default images

Orijentalna kratkodlaka mačka vrlo je inteligentna, društvena i elegantna ljubimica.

Poreklo: Iako ime sugeriše da je reč o mački koja dolazi s istoka, formalno je priznata sredinom 20. veka u Velikoj Britaniji, a ime je dobila zbog vitkog tela, šiljaste glave i kosih očiju.

Nakon što je Britanski klub ljubitelja sijamskih mačaka odlučio da će podsticati samo uzgoj orijentalnih mačaka sa sijamskim oznakama, drugi su uzgajivači nastavili s uzgojem ostalih mačaka orijentalnog oblika tela koje nemaju oznaka, tako da, bez obzira na boju krzna, sve mačke istog oblika tela tvore orijentalnu kratkodlaku mačku.

Izgled: Kako smo spomenuli, ova rasa ima elegantno, vitko i mišičavo telo, bademaste oči, klinastu glavu i velike uši. Tu su i duge noge i dugačak, tanak rep. Ima kratku dlaku koja se pojavljuje ukupno u 300 različitih kombinacija boja i uzoraka. Teži od četiri do šest i po kilograma.

Temperament: Ova je mačka karakterom veoma nalik sijamskoj mački. Odana, društvena, vrlo znatiželjna, zaigrana i aktivna. Vrlo je vokalna i voli "pričati" sa porodicom.

Održavanje: Ovu je mačku lako održavati. Povremeno je treba očetkati mekanom rukavicom ili čvrstom gumenom četkom.

Izvor: Index.hr
Foto: Lil Shepherd / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: