Kako odabrati ime ljubimcu i naučiti ga na njega?

Imenovanje vašega psa ili mačke nije samo zabavna i kreativna aktivnost. Ključno je i pri treniranju vašeg ljubimca i u velikoj meri utiče i na njegovu sigurnost i zdravlje.

Izvor: Index.hr

Nedelja, 06.07.2014.

08:50

Default images

Ako je ljubimac dobro naučio svoje ime, na njega će obraćati pažnju i ono će ga dovoditi u stanje povećane pažnje. Tako ćete moći da ga dozvate u slučaju opasnosti, blizu puta, velikog, agresivnog psa i slično.

Kako naučiti ljubimca na njegovo ime?

Za podučavanje psa ili mačke da nauči svoje ime treba nešto vremena. Ljubimce koji su živeli usamljenim životom ili malo komunicirali s ljudima treba prvo naučiti da im se isplati da vas poslušaju.

Učenja pasa i mačke njihovim imenima traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja, ali postupak je isti. Jednostavno morate odabrano ime povezati s pozitivnim iskustvom. To može biti mala, ali ljubimcu vredna nagrada (poslastica, maženje, igra u kojoj uživa). Učinite to zabavnim i lakim iskustvom i imajte na umu da su pritom važni intonacija vašeg glasa i ponavljanje. Podučavajte ga veselim glasom i što češće ponavljajte njegovo ime, nakon čega odmah sledi nagrada.

Isprva će reakcija ljubimca na vaše dozivanje biti samo pogled uprt u vas, ali kasnije će početi i da se odaziva i prilazi vam na poziv.

Nauka u imenima pasa i mačaka

Psi i mačke na neke suglasnike reaguju jače nego na druge jer im privlače više pažnje, tj. aktiviraju više audioreceptora u mozgu. To su "k", "p" i "d". Neki drugi, mekši konsonanti, uzrokuju slabiju moždanu reakciju.

Znamo da kratka, odrešita zapovest u uzlaznoj intonaciji podstiče motoričku aktivnost, tj. pokret, dok reči izgovorene dugo, polagano i mirno nemaju takav učinak.

Ljudi koji pse vode na takmičenja u spretnosti koja zahtevaju mnogo naredbi preferiraju kratka imena. Duga imena su nespretna za brza dozivanja i upozorenja pa ljubimcima obično treba nešto duže da ih nauče.

Takođe se ne preporučuje psima davati zastrašujuća imena koja bi ljude, kada ih na ulici dozivate, mogla uplašiti.

Foto: Image courtesy of Gualberto107 / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: