Šta sve psi saznaju njuškanjem?

Miris se zadržava neko vreme na ljudima i mestima pa je njuškanje psima - kao gledanje snimka onoga što se dogodilo. Psima je to glavni način upoznavanja sveta, kao što mi to radimo našim glavnim čulom - čulom vida.

Izvor: index.hr

Subota, 05.07.2014.

13:25

Default images

Foto: Taro the Shiba Inu/Flickr.com

Glavno pseće čulo je njuh i toliko je razvijeno da samo pomoću njega mogu da se otkrije niz brojnih informacija o osobi ili mestu na kome se nalaze, za razliku od nas ljudi.

Nekim vlasnicima smeta kada im se psi "zanjuškaju" pa zaborave na sve drugo oko sebe, čak i dozivanje od strane vlasnika. Međutim, psima je to glavni način upoznavanja sveta, kao što mi radimo vidom.

Njuškanje urina i izmeta

Pas može mnogo toga da sazna njuškajući urin ili izmet nekog drugog psa. Nama je to vrlo odbojno, ali psi tako saznaju da li je na tom mestu nedavno prošla kuja ili mužjak, kada je taj pas prošao i da li je dobroćudan ili ne, kojih je godina i rasplodnog ciklusa.

Prikupljanje informacija njuškanjem psima je toliko važno da se može činiti kako su neki zaokupljeni samo time.

Njuškanje prepona

U nedostatku drugih zanimljivih stvari, psi mogu čak pomalo nametljivo krenuti u njuškanje čovekovih prepona, što može biti poprilično neprijatno vlasniku i društvu u kome se nalaze. To ponašanje nije škodljivo, ali je neprijatno pa možete psu skrenuti pažnju na neku igračku ili poslasticu kako bi prepone vašeg gosta ostavio na miru.

Zanimljivosti

Deo nosa koji je zadužen za otkrivanje mirisa kod pasa je 37 puta veći nego kod ljudi. Deo mozga koji prerađuje nadražaje koji dolaze iz nosa kod pasa je mnogo veće i složenije od istog područja ljudskog mozga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: