Uginuo papagaj koji je bio inspiracija za "Rio"

Na obodu Sao Paula uginuo je retki plavi papagaj, jedan od poslednjih članova te vrste rođenih u divljini, koji je bio inspiracija za kreiranje crtanog filma "Rio".

Izvor: B92

Sreda, 02.07.2014.

08:59

Default images

To je veliki udarac za pokušaje da se vrsta spasi. Reč je o spiks makao papagaju (Cyanopsitta spixii) nazvanom Prisli. Ovaj brazilski papagaj je u potpunosti istrebljen u divljini, usled višedecenijskog krčenja šuma i ilegalne trgovine egzotičnim životinjama.

U okviru programa uzgajanja spiks makao papagaja, u zatočeništvu se trenutno uzgaja oko 100 primeraka ove vrste. Međutim, preostala populacija je ugrožena i genetskim defektima zbog srodnosti jedinki, upozorava National Geographic.

Četrdesetogodišnji Prisli poslužio je kao inspiracija za kreiranje animiranog filma Rio 2011. godine, koji govori o usamljenom mužjaku. Ptičica sa filmskog platna nazvana je Blu.

Pronađen u SAD, Blu se vraća u Brazil i pronalazi druge članove svoje vrste i ženku Džuvel sa kojom nakon borbe sa lovcima zasniva porodicu. Tvorci crtanog filma imali su želju da na ovaj način podignu svest javnosti o ugroženosti ove brazilske ptičje vrste.

Veruje se da su ilegalni trgovci papagajima ukrali Prislija iz divljine kao mladunče. Do 2002. godine, kada je pronađen, boravio je u nekoliko privatnih kolekcija. Od 2006. godine živeo je u prihvatilištu za ugrožene vrste papagaja "Lymington Foundations". Tu su pokušali da ga spoje sa ženkama Flor, Kiler i Prisilom.

Pretpostavlja se da je papagaj uginuo zbog nepravilnog rada srca koje je otkriveno prethodnih godina.

Izvor: Zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: