Zapušen nos, prehlada ili nešto treće?

Moj mačak je pre osam dana počeo jako i često da kija. Zapušen mu je nos i diše na usta, veoma je neraspoložen i samo spava. Ima nešto manji apetit i redovno ide u WC. Ima povremenu i blagu temperaturu. Inače pre šest meseci smo ga usvojili.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.06.2014.

19:04

Default images

Do zapušenja nosa može doći usled infekcije (virusne, bakterijske, gljivične ), prisustva parazita, prisustva stranog tela, nosnih polipa, što se uglavnom dešava kod mačaka mlađih od 6 godina.

Kod jedinki starijih od 10 godina mogu biti u pitanju i tumori nosne šupljine. Ako je situacija već takva da maca nije u stanju da normalno diše, bilo bi dobro da potražite pomoć veterinara, da bi se utvrdila priroda problema i odredila odgovarajuća terapija.

Mačke su životinje koje uglavnom dišu na nos i da bi uzimale hranu moraju da osete miris hrane, te je zbog toga neophodno da se što pre odkloni problem.

Odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa kućnim ljubimcima, koje piše dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante “Pas, mačka i …”, možete pročitati OVDE.

Foto: Chris Erwin / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: