I psi prolaze kroz pubertet?

Baš kao mladi čovek, tako i mladi pas tokom svoj razvoja prolazi kroz različite fizičke i psihičke promene. Jedna od tih razvojnih promena jeste pubertet, koji vlasniku donosi iste brige kao i roditeljima tinejdžeri...

Izvor: zivotinje.rs

Sreda, 25.06.2014.

22:29

Default images

Foto: Sven_Robbe_Fotografie/Flickr.com

Pubertet kod mužjaka počinje oko petog meseca života i traje u proseku do navršenog devetog ili desetog meseca, a kod nekih pasa čak i kasnije. Verovatno ste primetili da je u tom periodu vaš pas neposlušnan, tvrdoglav i želi samostalnost, baš kao i tinejdžeri.

U tom periodu izgledaće da pas ne čuje vaš poziv, ne sluša komande, a čak oko devetog meseca starosti pokazuju agresivno ponašanje. Ali, imajte na umu - sve je to deo odrastanja vašeg ljubimca.

Zato je važno da u tom periodu posvetite ljubimcu dovoljno pažnje, jer u suprotnom, po izlasku iz pubereta pas će ostati svojeglav i neposlušan.

Ženke ulaze u pubertet ili polnu zrelost oko šestog meseca i taj period traje sve do 24. meseca starosti. Ovo naravno zavisi pre svega od rase i svake keruše posebno.

Iako mužjaci već sa četiri meseci starosti pokazuju “interesovanje” za svoje vršnjakinje, to zapravo predstavlja samo “psihički” nagon jer štene u ovom uzrastu nije polno zrelo za oplodnju.

Kakva su vaša iskustva iz tog perioda?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: