"Kod nas psi nisu bezimeni i nisu samo broj"

Zaječar je 13. juna dobio Zoohigijenu i Prihvatilište. Dugo se čekalo na dozvolu za rad Veterinarske republičke inspekcije, ali sada je sve spremno za prijem pasa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2014.

11:15

Default images

Foto: AanikaP/Flickr.com

Za sada ih u prihvatilištu ima samo pet, ali će ih uskoro biti više.

Razgovarali smo s Aleksandrom Alagić, šefom radne jedinice, koja nam je objasnila kako za sada funkcioniše prihvatilište.

-Za sada imamo samo pet pasa, ali će ih, naravno, biti više. Sa ulica će se sklanjati ugroženi psi i oni sa kojima građani imaju problema. Nije nam cilj da pretrpavamo smeštajne kapacitete, jer tada ne bismo mogli da se posvetimo svakom psu. Ostale ćemo hvatati, sterilisati, čipovati i vakcinisati, a zatim vraćati na ulicu.

Sve pse koji prođu kroz prihvatilište pregledaće veterinar, koji je dostupan 24 sata. U prihvatilištu je zaposleno 10 ljudi, a postoji i mogućnost volontiranja. Za sada ima pet volontera koji dolaze kako bi prošetali pse. Svi zainteresovani Zaječarci mogu se javiti ukoliko žele da pomognu u negovanju pasa.

Razgovarali smo i sa Ivanom Đokić iz Udruženja Beta Zaječar, koja nam je s oduševljenjem govorila o prihvatilištu i načinu na koji ono posluje.

-Iako je prihvatilište otvoreno tek nedavno, sigurna sam da će nastaviti da radi odlično. O psima se brinu ljudi koji zaista vole životinje, čime ne mogu da se pohvale mnoga javna prihvatilišta u Srbiji. Kao Udruženje imamo fenomenalnu saradnju sa Zoohigijenom i upravom Prihvatilišta i zajedničkim snagama radićemo na udomljavanju napuštenih životinja.

Ivana nam je rekla da je važno naglasiti da pse neće hvatati sajlama, da na ovom mestu nema eutanazije i zlostavljanja pasa, već se s njima postupa onako kako zaslužuju – s puno ljubavi i pažnje!

-U interesu nam je dobra saradnja sa radnicima u prihvatilištu, jer jedino tako možemo pomoći napuštenim životinjama. Psi su u odličnom stanju, spremni su za nove vlasnike - sterilisani, vakcinisani, čipovani, očišćeni od glista i buva. Psi nisu bezimeni i nisu samo broj. Pas koji stigne u prihvatilište dobija ime. A ono što je najvažnije - ne hvataju se sajlama. Naši volonteri, koji umeju sa psima koji su plašljivi ili agresivni, pomagaće u hvatanju, kad god zatreba.

Udruženje Beta i Zoohigijena Zaječar prepoznali su važnost dobre saradnje, koja će ići samo i isključivo u korist životinja. Napuštene životinje u Zaječaru su u dobrim rukama i uz malo pomoći običnih građana, verujemo da će veliki broj njih pronaći svoje stalne domove.

Izvor: Životinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: