Tvor: Sladak, ali zahtevan kućni ljubimac

Tvorovi su jedna od onih vrsta životinja koje se brzo uvuku pod kožu, ali spadaju u kategoriju vrlo zahtevnih stvorenja.

Izvor: Index.hr

Četvrtak, 05.06.2014.

08:50

Default images

Pa pre nego što se odlučite za kupovinu, bitno je da znate nekoliko informacija.

1. Teško se pripitomljavaju

Kako bi se pripitomili, od rođenja se moraju privikavati na ljude i njihov dodir pa problemi nastaju kada se kupuju u prodavnicama za ljubimce. Takođe, zahtevaju puno vremena za igru i odgajanje. Međutim, dobra je vest što ih je moguće dresirati (odazivati se na svoje ime, sesti, dati šapu itd.)

2. Brzo uče

S jedne strane, to je jako dobro, kada su u pitanju pozitivne stvari. Međutim, to važi i za one loše. Pa ako je vaša životinjica u prošlosti proživljavala neke traume, nije joj strano da se baci u napad. Takođe, tvorovi su poznati po tome što strastveno brane svoju teritoriju.

3. Jak ugriz

Tvorovi spadaju u grupu mesoždera, iako ponekad neće odbiti ni voće, ali u manjim količinama. Zato imaju oštre očnjake i jak ugriz.

4. Kavez

Ove su životinjice dužine od 30-45 centimetara, s time da su mužjaci gotovo duplo veći od ženki. Zato je vrlo bitno da imaju veći kavez, iako ne smeju da provode sve vreme u njemu. Zbog njih ćete morati da imate posebno ograđeni prostor u svom domu, gde će moći da se neometano šetaju i to najmanje tri sata na dan. Mogu se šetati i napolju uz pomoć uzice.

5. Odnos sa decom

Tvorovi vole da grickaju stvari, ali ne podnose buku, nagle pokrete i grubost. Upravo zato se ne preporučuju porodicama sa decom. Gotovo uvek će u takvim situacijama ova životinja pokazati svoje zube, za koje smo već naglasili da su jako oštri.

6. Životni vek

Tvorovi mogu doživeti i do 12 godina, iako je verovatnije da će doživeti do 8.

Nikako se ne slažu s mačkama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: