Rozekolis papagaj: Prekrasne boje i dobar temperament

Rozekolis papagaj (Agapornis roseicollis) velik je oko 15 centimetara i dolazi iz Angole i Namibije, a može se naći duž celog priobalja Narandžaste reke. Naziva se još i ružogrlim papagajem. U poslednje vreme može se naći i u Južnoafričkoj Republici.

Izvor: Index.hr

Subota, 31.05.2014.

08:50

Default images

Mužjak i ženka se ne razlikuju mnogo, tj. nema uočljive razlike među polovima. Oboje su svetlozelene boje s nebeskoplavim perjem na području trtice. Krila su tamnije zelena, a krajnji rubovi letnih pera crni s plavkastim odsjajem. Vrat, obrazi i vrh glave su im crvenkasti. Kljun je krupan i svetle boje. U mladosti su blažih nijansi, bez crvenih obeležja na glavi i sa crnim vrhom kljuna.

Dobrog temperamenta, lako se pripitome i nauče da izgovaraju po neku reč

Slučajnim mutacijama i kasnijim ukrštanjima uzgojene su brojne nove boje ovih papagaja, tako da sada imamo 18 osnovnih boja i desetak šarenih mutacija.

Kao i većina papagaja, vole veće kaveze, posebno ako su u paru - kada najbolje dolazi do izražaja njihov temperament. Lako se pripitome i mogu da nauče da izgovaraju po neku reč.

Nisu osetljive na niže temperature, ali zimi ih je ipak bolje držati na toplom. Jako vole voće i povrće, posebno smokve.

Ako im se pruže svi uslovi, uključujući i svakodnevan slobodni let, mogu poživeti između 10 i 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: