Da li treba kupati patuljastog zeca?

Dijana Stevović: Da li sam pogrešila što sam okupala patuljastog zeca?

Izvor: B92

Nedelja, 27.04.2014.

11:52

Default images

Ako je kupanje prošlo bez ikakvih problema (povrede koje mogu nastati tokom kupanja kada kunić pokušava da pobegne, hipotermija-snižavanje telesne temperature, problemi sa varenjem koji nastanu zbog stresa…), sledeća kupanja treba izbegavati zbog svega predhodno nabrojanog.

Kunići su životinjice koje same održavaju svoju ličnu higijenu i u suštini nemaju potrebu za kupanjem.

Ako se desilo nešto nepredviđeno i Vaš kunić se tako isprljao da morate da ga okupate, pokušajte predhodno da ga očistite vlažnom krpom. Pri tome obratite pažnju da vam neko pomogne i drži kunića na način na koji ne može da se povredi.

Ako ipak morate da ga kupate, najbolji način je da u kadu ili dovoljno veliku posudu sipate malo tople vode, toliko da su kuniću potopljene zadnje noge i stomak. Polako stavite kunića i pokvasite ga izbegavajući glavu i oči (ulazak vode u oči većina doživljava kao veliki stres).

Napravite rastvor šampona u drugoj posudi, te ga tim rastvorom istrljajte (koristiti šampone koji su predviđeni za kupanje kunića), dobro ga isperite. Glavu možete istrljati vlažnom krpom. Nakon kupanja ga dobro osušite peškirom, dok dlaka ne bude suva.

Nekada je dovoljno kunića samo dobro iščetkati ili ga iščetkati nakon posipanja dlake bebi puderom (bebi puder skuplja masnoću i druge nečistoće). Neophodno je puder dobro iščetkati da ga kunić lizanjem ne bi uneo u svoj sistem za varenje.

Odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa kućnim ljubimcima, koje piše dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante “Pas, mačka i …”, možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: