Da li je moj zec mužjak ili ženka?

Mihajlo Rebić: Kada mogu da saznam da li mi je zec mužjak ili ženka? Zec ima 36 dana.

Izvor: B92

Petak, 25.04.2014.

11:18

Default images

Ako imate par kunića i niste sigurni kojeg su pola, neophodno je da ih razdvojite do tri meseca starosti, da ne bi došlo do slučajnog ili neželjenog parenja (kunići polno sazrevaju od trećeg meseca starosti).

Pol možete da utvrdite tako što ćete kunića okrenuti na leđa i posmatrati dva otvora na stomaku koji se nalaze u blizini repa. Otvor koji je bliži repu je anus, a otvor koji je bliži stomaku je genitalni otvor.

Kod mužjaka se testisi spuštaju između devete i dvadesete nedelje starosti i nalaze se sa svake strane genitalnog otvora.

Ako niste u mogućnosti da vidite testise, povucite gornji otvor ka stomaku, nežno, pa ako “iskoči” kožni nabor koji na vrhu ima kružni otvor, onda je u pitanju mužjak. Nekada kada povučete otvor dolazi do ispadanja penisa, pa vam je to potvrda da je u pitanju mužjak.

Kod ženki takođe postoji mali kožni nabor (vulva) ali je kod nje otvor vodoravan u odnosu na anus. I kod ženki je moguće da ovaj kožni nabor “iskoči”, pa vodite računa o izgledu otvora, da ne bi došlo da zabune.

Odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa kućnim ljubimcima, koje piše dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante “Pas, mačka i …”, možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: