9 stvari koje (možda) niste znali o zečevima

Radoznali drugari, verni ljubimci, zečevi su deo života brojnih ljudi. Iako svakodnevno vodite računa o njima, ove činjenice možda niste znali...

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

12:14

Default images

1. Postoji više od 50 vrsta zečeva i kunića. Poreklom su iz jugozapadne Evrope i severozapadne Afrike. Prvi pitomi zečevi su gajeni još u doba Rimljana.

2. Zec je imao različita mitološka i simbolična značenja u različitim kulturama. U grčkoj mitologiji, na primer, zec je bio omiljena životinja boginje ljubavi Afrodite i simbol plodnosti. Osim toga, zec je često predstavljao simbol vere, ljubavi i sreće.

3. Zec sa najdužim ušima na svetu zove se Niper Džeronimo (Nipper Geronimo). Ovaj zec, koji pripada rasi engleskih ovnolikih kunića, prepoznatljiv je po tome što su mu uši spuštene, pored obraza sasvim do zemlje. Niper Džeronimu uši su duge neverovatnih 79 cenitmetara.

4. Prosečan životni vek za zečeve koji žive u kući je od 7 do 10 godina, a neki mogu živeti i duže.
Foto: dicktay2000 / Flickr.com
5. Takmičenje zečeva u preskakanju prepona počelo je da se organizuje osamdesetih godina prošlog veka. Osim preskakanja prepona, zečevi se takmiče i u skoku udalj i u skoku uvis. Za skok uvis rekord je 99,5 cm, a za skok udalj 3m.

6. Njihovi zubi neprekidno rastu tokom života; gornji zubi rastu oko 2 mm, a donji oko 2,4 mm nedeljno

7. Patuljasti zec – Pigmy rabbit sa nešto više od 27 cm dužine je najmanja životinja Sevrene Amerike

8. Zečevi imaju tri očna kapka. Treći očni kapak (membrana nictitans) pruža zaštitu i vlažnost rožnjači (površina oka).

9. Zec je aktivan tokom cele godine, čak i u hladnim zimskim danima ove životinje ne spavaju. Na primer, polarni zečevi hladne i surove uslove arktičkog kruga preživljavaju zahvaljujući gustom krznu. Ovi zečevi okupljaju se u grupe od nekoliko stotina životinja. Dok se jedni odmaraju i jedu, drugi stražare, kako bi mogli da upozore grupu na opasnost.

Izvor: Njuska.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: