Eksperimenti na životinjama – da ili ne?

Povodom Dana zaštite oglednih životinja (24. april) Udruženje za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti „Feniks" organizuje, u KC Reks u sredu 23. aprila u 19 sati, tribinu pod nazivom „Eksperimenti na životinjama - da ili ne?"

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

20:43

Default images

Ovaj dan se obeležava od 1979. godine na inicijativu Međunarodne organizacije protiv bolnih eksperimenata na životinjama (The International Association Against Painful Experiments on Animals, IAAPEA). Pojedinci i udruženja za zaštitu životinja širom sveta taj dan obeležavaju prigodnim aktivnostima i događajima, čime podsećaju javnost da su milioni životinja ubijeni, i milioni životinja žive život u mukama zarad napretka nauke, zdravlja ljudi i lepote.

U Srbiji ima 13 fakulteta koji rade oglede na životinjama, tri farmaceutske kuće i 27 instituta za naučna istraživanja. Po Zakonu o dobrobiti životinja svaka od ovih institucija mora biti registrovana u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i u svom radu mora da poštuje zakonsku regulativu koja reguliše oblast zaštite oglednih životinja, a koja je doneta u poslednjih nekoliko godina: Zakon o dobrobiti životinja (2009), Pravilnik o dobrobiti oglednih životinja (2010) i Zakon o ratifikaciji Evropske konvencije o zaštiti kičmenjaka koji se koriste u ogledne i druge svrhe (2010). Implementacija Zakona o dobrobiti odvija se teško i sporo.

U Srbiji još uvek ne postoje statistički podaci o tome koliko se životinja godišnje koristi u ogledne svrhe. U kakvim uslovima žive, kako se reprodukuju, kakvi eksperimenti se na njima vrše, kako se transportuju i kako završavaju život kada se eksperiment završi ... još se zvanično ne zna.

Prema procenama Britanske unije za aboliciju od vivisekcije (British Union for the Abolition of Vivisection, BUAV), u svetu godišnje strada u eksperimentima oko 150 miliona kičmenjaka, od toga 12 miliona u Evropi. Tu spadaju ribe, vodozemci, gmizavci, ptice i sisari. Polovinu svih sisara čine miševi i pacovi, a drugu polovinu zečevi, kunići, zamorci, psi, mačke, majmuni, konji, svinje itd. Većina životinja se uzgaja za eksperimente na posebnim farmama, ali se neke hvataju u divljini i transportuju do laboratorija.

Ovo izuzetno otežava zaštitu oglednih životinja i još više potencira etičko i stručno pitanje, staro koliko i eksperimenti na životinjama, a to je „Eksperimenti na životinjama - da ili ne?" Ne postavljaju ga samo laici, već i naučnici. Sa jedne strane su oni koji smatraju da je upotreba životinja još neophodna i nužna u sticanju naučnih saznanja i da je uz poštovanje određenih etičkih principa opravdano žrtvovati životinje zarad dobrobiti ljudi.

Sa druge strane jednako prisutna su i mišljenja koja ne samo da postavljaju pitanje održive etičke opravdanosti upotrebe životinja već i potenciraju nedovoljnu pouzdanost ovako dobijenih rezultata kada se oni primenjuju na ljudima. Istraživanja su pokazala da se veliki broj rezultata dobijenih u eksperimentima pokazao neprimenljivim na ljude zbog specifičnosti vrsta. Činjenica je da je svaki trenutak života oglednih životinja ispunjen strahom, stresom, bolom i patnjom u većoj ili manjoj meri, u zavisnosti od vrste i trajanja eksperimenta. Uslovi života su daleko ispod minimuma potrebnog za zadovoljenje osnovnih potreba, što izaziva strah i stres. Ukoliko su eksperimenti invazivniji, utoliko je život oglednih životinja bolniji i ispunjeniji patnjom. Naše udruženje se zalaže za potpuni prestanak korišćenja životinja u eksperimentima.

Verujemo da će usavršavanje alternativa i edukacija, senzibilizacija i reakcija javnosti na eksperimente dovesti do njihovog potpunog nestanka u budućnosti. Koliko dalekoj teško je reći, ali ono što možemo sada je da edukujemo javnost o nepouzdanosti eksperimenata kada se njihovi rezultati primene na ljude. Animirani film koji će biti prikazan kao uvod za razgovor govori baš o tome, o besmislenim eksperimentima. U dogovoru sa nemačkom organizacijom Doktori protiv eksperimenata na životinjama (Ärzte gegen Tierversuche e.V.), video je prilagođen za srpsko govorno područje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: