I psi kao što je Dankan zaslužuju drugu šansu

Devetomesečni bokser Dankan koji razdragano juriša plažom u Oregonu, SAD, uprkos tome što umesto zadnjih nogu ima ugrađena prostetička pomagala, postao je prava internet senzcija. Snimak njegovog oduševljenja plažom pogledan je do sada više od četiri i po miliona puta!

Izvor: Izvor: B92, AP

Ponedeljak, 21.04.2014.

18:24

Default images

“To je topla priča, jedan od divnijih snimaka koje možete videti”, tvrdi dr Boni Biver, profesorka na A&M Univerzitetskom koledžu veterinarske medicine u Teksasu.

“Takve životinje nama izgledaju veoma srećno. Mi ne znamo da li se one sa sigurnošću tako osećaju, ali ih vidimo kako su uzbuđene, skakuću okolo i rade sve te stvari koje su divne za oko”, navodi dr Biver.

Međutim, psi nisu predoređeni da stoje sve vreme na dve noge, kao što bi to trebalo da bude u Dankanovom slučaju, jer time vrše pritisak na svoje telo i verovatno sebi skraćuju život, tvrdi dr Biver.

“Vertikalna pozicija nije normalna za četvoronožne životinje. Ali upotreba prostetičkih pomagala životinjama kao što je Dankan mogla bi da obezbedi normalan život”, dodaje ona.
Foto: Beta/AP
Sve veći broj veterinara koristi pomoćna kolica i slična ortopedsko-prostetička pomagala kako bi poboljšali život pasa koji su ostali bez nogu usled različitih nesrećnih slučajeva ili pak tokom sve učestalijih činova nasilja, piše AP.

Ovakvi slučajevi, poput Dankanovog, potpomognuti su odlučnošću vlasnika pasa koji svoje ljubimce vide kao ravnopravne članove porodice.

“Danas postoji mnogo toga što možemo da učinimo za vaše ljubimce… Ako su slomili neki deo, on jednostavno može biti zamenjen”, objašnjava Martin Kofman, jedan od osnivača organizacije “Veterinarska ortopedija i prostetika” u Denveru, poznatije kao “OrthoPets”.

Radom u toj organizaciji Kofman pomaže hiljadama životinja godišnje. On navodi da cena pomagala stoji od 150 do 2.000 dolara, pa čak i više.
Foto: Beta/AP
Ipak, dr Biver smatra da broj pasa koji koriste pomagala kako bi nadomestili nedostatke nogu još dugo vremena neće biti velik. Potrebno je da takav pas ima veoma posvećenog vlasnika koji bi vodio računa o veštačkoj nozi, njenom održavanju, kao i koji bi imao dovoljno strpljenja da uči svog ljubimca kako da se navikne na novu nogu.

To bi, smatra dr Biver, značilo da vlasnici iz korena moraju da promene svoj način života. Pozitivan podatak je da još uvek postoje takvi ljudi.

Upravo su se u takvoj situaciji našli Dankanovi vlasnici, Amanda Džies i Geri Volters, osnivači organizacije “Panda Paws Rescue” koja vodi računa o nezbrinutim životinjama u Vankuveru.

Oni su u proteklih 19 meseci udomili skoro 3.500 pasa, od kojih je bilo 9 sa samo dve noge. Devet tih pasa pronašlo je porodicu nakon što je dobilo pomoćna kolica.

Jedino je Dankan, kome su zadnje noge amputirane, odbijao da koristi kolica. Amanda i Geri često ga nose kako bi olakšali pritisak kojim su izložene njegove prednje noge.

Ni veštačke noge nisu bile opcija za njega jer nije bilo dovoljno jaki delova udova na koje bi te noge mogle da se ugrade. Zato je posebno osmišljeno pomagalo bilo najbolje rešenje za njega, pa smo tako i mi moglo da vidimo kako radosno trčkara plažom.
Foto: Beta/AP
Martin Kofman navodi još jedan uspešan slučaj. Reč je o štenetu Naki koje je ostalo bez sve četiri noge nakon nesreće na ledu. Ugrađene su mu sve četiri veštačke noge, i situacija je sada mnogo bolja.

“Videti Nakija odmah nakon nesreće bilo je tužno, bio je rezervisan i uplašen. Šest meseci nakon operacije on je sada umiljato štene koje voli da se druži”, navodi Kofman.

Još jedan primer je vredan pomena. U pitanju je Pireli, mešanac labradora i zlatnog retrivera, koji je trebalo da bude pas vodič u Atlanti. Međutim, njegove zadnje šape nikada u potpunosti nisu razvijene. Uprkos tome, prostetička nadogradnja pomogla mu je da živi sasvim normalnim životom, ali i da dobije novi “posao”.

SA svojim vlasnikom Dadlijem Arnoldom, Pireli sada obilazi škole po SAD, i već za sobom ima 80 “gostovanja”.

“Cilje je bio da pomognemo deci da razumeju to samo zato što neki deo nečijeg tela ne funkcioniše najbolje, ne znači da to nije dobra osoba”, izjavio je Arnold.

Situacija se svakako menja na bolje i za ove malene ljubimce. Kao dokaz toga Amanda i Geri navode da je, nakon postavljanja Dankanovog snimka na jutjub, više od trista ljudi pozvalo njihovu organizaciju sa željom da usvoje psa. Osim toga, njihova organizacija dobila je značajnu finansijsku podršku od strane donatora širom SAD.

“Razvukao je osmeh na tolikim licima i inspirisao ih je”, dodaje Amanda. “To nije nimalo loš učinak za psa sa dve noge!”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: