Koje je voće zdravo za vašeg psa?

Zdrava ishrana je ključna za zdrav život naših ljubimaca. Međutim, pas ne može uvek da zadovolji potrebu za određenim vitaminima iz granula i konzervirane hrane. Zato pročitajte koje voće je bezbedno i zdravo za vašeg psa…

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

08:46

Default images

1. Banane
Pored jedinstvene glatke teksture i slatkog ukusa, banane sadrže aminokiseline, elektrolite, minerale, vitamine B6 i C, kalijum, mangan i blagotvorna vlakna. Ako je vaš pas aktivan i sagoreva dosta kalorija, ponesite koju bananu u šetnju.

2. Avokado
Postoji dosta nesuglasica povodom toga da li je avokado bezbedan za pse ili nije. Naime, radi se o spornoj supstanci persinu, koji se nalazi najviše u koštici i lišću avokada. Međutim, u samom plodu ove voćke vrlo je malo ove supstance, pa je potpuno bezbedna.

3. Borovnice
Borovnice su potpuno bezbedne i zdrave kako za nas, tako i za našeg ljubimca. One sadrže antioksidanse, vlakna i fitohemikalije koje poboljšavaju zdravlje vašeg psa. Dok je najbolje davati ih u svežem obliku, možete bezbedno počastiti psa i zamrznutim plodovima.

4. Jagode
Jagode takođe sadrže visok procenat antioksidanasa, vlakana i vitamina C. Jagode čak sadrže i enzim koji može izbeliti zube vašeg ljubimca. Međutim, ne treba psu davati velike količine ovog voća, jer previše šećera u jagodama može da naškodi vašem ljubimcu.

5. Kupine
I kupine su dobri antioksidansi, puni vitamina i vlakana. Međutim, nije sve bobičasto voće zdravo za pse. Naime, treba izbegavati višnje, bobice kleke i imele, jer sadrže toksične supstance po vašeg psa.

6. Jabuka
Bogata vlaknima, vitaminima A i C, jabuka je zdrava užina i za nas i za naše četvoronožne prijatelje. Međutim, ukoliko vaš pas voli redovno da jede jabuke, obavezno očistite voće od jezgra i semena, jer može biti toksično.

7. Lubenica
Pored toga što sadrži mali broj kalorija, lubenica je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom. Psu možete bezbedno dati lubenicu očišćenu od semena i kore.

8. Kruška
Psi mogu bezbedno da jedu kruške, ali jezgro i seme mogu biti otrovni za njih. Zato je najbolje davati psu ovu zdravu poslasticu dobro očišćenu.

Voće je zdrava poslastica i hranljiva užina za vašeg ljubimca. Koje voće voli vaš pas?

Izvor: Životinje.rs
Foto: xsedos4 / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: