Ako imate psa, pročitajte ovo...

Kada dođe proleće i priroda počne da cveta, vlasnici pasa pažljivije šetaju svoje ljubimce. Svaki vlasnik psa zna za ovu biljku i nedaće koje ona može prouzrokovati. Popino prase, kako je u narodu zovu, jedan je od glavnih neprijatelja radoznalih ljubimaca koji vole da istražuju prirodu.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

08:31

Default images

Mačke, koje žive u dvorištu, češće se čiste i vode računa o higijeni svog tela, pa popino prase za njih ne predstavlja veliku pretnju. Međutim, psi, koji ne haju toliko za čistoću svoje dlake, mogu tokom šetnje da pokupe mnogo ovih biljčica. Ukoliko ih vlasnik po povratku iz šetnje pažljivo ne ukloni, oni mogu izazvati velike probleme psima, piše portal Životinje.rs.

Popino prase je opasno jer se lako, a pritom vrlo čvrsto, zakači za dlaku životinje. Semenke popinog praseta imaju zaštitni sloj koji na sebi ima kukice, koje liče na udice, pa biljka teško sama spada kada se uplete u dlaku ljubimca.

Naročito pogodni za skupljanje popinog praseta jesu dugodlaki psi.

Popino prase ume da se vešto zavuče u uši, oko, nos, pa i u samu kožu psa.

Ukoliko popino prase uđe psu u uši, on počinje brzo i nervozno da maše glavom, ali i da cvili. Čak iako se simptomi jave nekoliko sati nakon šetnje, odvedite psa veterinaru. Ne pokušavajte da ga sami izvadite, jer se može desiti da još više naškodite psu.
Popino prase; Foto:-Merce-/Flickr.com
Ako popino prase dospe u oko vašeg psa i on počne da ga češe i trlja glavom o pod, odvedite ljubimca što pre kod veterinara. Što duže čekate, problem samo može postajati ozbiljniji.

Zahvaljujući svom obliku, popino prase se lako zavuče psu pod kožu. I ne samo to – što više vremena prolazi, popino prase počinje da „šeta“ ispod kože psa. Nije retkost da biljka uđe na jednom delu noge, a bude izvađena na drugom, zbog čega je vrlo važno da se psu što ranije pruži pomoć.

Na mestu gde je popino prase ušlo u kožu ostaje crvenilo, kao i bolni otok.

Od ove biljke se tokom proleća i leta ne može pobeći, jer je ima svuda – na seoskim, ali i na gradskim površinama. Zbog toga je vrlo važno da baš svaki put kada se vratite iz šetnje detaljno pregledate svog mezimca.

Ta dva minuta četkanja i čišćenja mogu sprečiti mnogo veće probleme...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: