Britanka za nagradu dobila klona svog ljubimca

Naučnici su po prvi put klonirali psa, nakon što je njegova vlasnica osvojila nagradu u takmičenju za kloniranje vremešnog ljubimca.

Izvor: Daily Mail

Četvrtak, 10.04.2014.

12:29

Default images

Rebeka Smit (29) iz Londona osvojila je mogućnost da klonira svoju staru jazavičarku Vini u okviru nagradne igre koju je organizovala južnokorejska firma Sooam Biotech.

Kučence po imenu Mini Vini začeto je u epruveti i rođeno u Seulu 30. marta.

Prvi sisar koji je kloniran je ovca Doli, rođena u Edinburgu 1996. Psi su prvi put klonirani u Južnoj Koreji 2005. u Sooam Biotech kompaniji, a ovo je prvi put da se reprodukuje pas iz Velike Britanije.

Vini je ušla u uži izbor, a kada je pobedila, uzet je uzorak njene kože i poslat u tečnom azotu za Južnu Koreju. Odatle su ćelije smeštene u jajne ćelije ženke iste rase, a elektricitetom su ćelije spojene u jednu. Embrion je zatim smešten u životinju donora, a psići su okoćeni carskim rezom pre desetak dana.

Smit koja je otišla u Seul da bi gledala rađanje štenadi, kaže da mladunče izgleda baš kao njena ljubimica.

Zbog pravila karantina, ona sada mora da čeka šest meseci, pre nego što donese Mini Vini kući.

Južnokorejska firma sada se nada da će Britanci biti spremni da plate oko 73.000 evra kako bi klonirali svoje ljubimce.

Ser Ijan Vilmut, jedan od naučnika koji su klonirali ovcu Doli kaže: "Vlasnici će biti razočarani. Veliki deo ličnosti psi duguju načinu na koji se vi prema njima ponašate. Ako potrošite 73.000 evra na kloniranje psa, sigurno ćete ga tretirati drugačije".

Da li biste vi klonirali svog ljubimca?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: