Izraslina na koži: masno tkivo ili...

Anton Lukas Bader: “Moj zlatni retriver star osam godina ima zadebljanja u obliku loptica na dva, tri mesta. Veterinari kaže da je to masno tkivo. Nema bolove kada to pritiskam. Šta je to?”

Izvor: B92

Utorak, 01.04.2014.

18:19

Default images

Bilo kakva izraslina na, u koži, ili bilo gde u ili na životinji, ne može se definisati pipanjem (svaka izraslina je tumor, samo je pitanje da li se radi o dobroćudnom ili zloćudnom tumoru ).

Za definitivnu dijagnozu je neophodna citološka (utvrđuju se odstupanja u vrsti ćelija od kojih je promena sačinjena) ili patohistološka (utvrđuju se odstupanja u građi tkiva od kojeg je sačinjena promena) analiza.

Da bi ste znali kakve promene ima Vaš pas, neophodno je da se uzme citološki uzorak (manje agresivna metoda, uzima se uzorak ubadanjem igle u promenu.

Metoda nije u potpunosti pouzdana kod svih vrsta tumora, iz razloga jako malog uzorka koji se na ovaj način može uzeti) ili patohistološki isečak dela promene ili cele izvađene promene (ova procedura se obavlja u opštoj anesteziji, metoda je pouzdana i sa velikim procentom tačnoste se može reći o kom tipu tumora je reč i kakva je njegova prognoza)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: