Udomili ste mače? Evo kako da mu pomognete…

Tanja Novković: “Nedavno smo udomili malo mače koje je zalutalo u naše dvorište. Postala je ljubimica mojih kćerki. Dala sam joj u dve doze “drontal cat” protiv crevnih parazita i zaprašila je praškom protiv buva. Koje vakcina i kada treba da primi. Da li je preporučljiva i kada sterilizacija pre prvog okota? Koja je hrana dobra za mace?“

Izvor: B92

Subota, 29.03.2014.

12:47

Default images

Ako je mače starije od dva meseca, normalno se ponaša (normalan apetit, nema kašljanja, kijanja, mekane stolice, promena na koži…),onda ga možete odvesti na vakcinaciju protiv zaraznih bolesti mačaka.

Vakcinacija se ponavlja za mesec dana, nakon čega se vakcina ponavlja jednokratno svake godine.

Čišćenje od crevnih parazita treba ponavljati u intervalima od tri meseca, ako ne postoji razlog da se to radi češće (velika populacija mačaka lutalica u okolini, mačka redovno izlazi napolje…).

Mačkama koje izlaze napolje obavezno treba staviti zaštitu protiv krpelja i buva (preparati u obliku ogrlica ili spot-on preparati u ampulama, izbegavati praškaste preparate jer može doći do trovanja-lizanjem unesu prašak u digestivni trakt).

Preporuka za sterilizaciju je –pre prvog teranja (većina mačaka polno sazreva od 6 meseca starosti).

Odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa kućnim ljubimcima, koje piše dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante “Pas, mačka i …”, možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: