Kako naučiti mačku nežnoj, negruboj igri?

Mačka ima urođenu želju za igrom, skakanjem, spavanjem i grebanjem. Iako ne želimo da im inhibiramo instinkte, ipak je potrebno da se zaštitimo i zbog toga je potrebno disciplinovati mačku ako ogrebe bilo koga u porodici.

Izvor: Index.hr

Petak, 28.03.2014.

19:59

Default images

1. Koristite reči

Ako mačka nekoga ogrebe, glasno i jasno recite "Ne!". Iako mačka veruje da ste vi njen ljubimac, a ne obrnuto, važno je pokazati ko je šef. Izbegavajte vikanje koje bi je moglo uplašiti, ali gledajte da ostanete ozbiljni. Recite i njeno ime, kako bi znala da je upozorenje upućeno njoj.

2. Ignorisanje

Možete mačku nakon nepodopštine početi da ignorišete, znači, prekinute igru i komunikaciju i uopšte je ne gledajte. Odmah će shvatiti da više ne želite da se igrate pa će ili otići, ili vam se "izviniti" trljanjem o vas.

Ako uradi ovo poslednje, malo je pomazite, ali nemojte je uobičajeno maziti kako bi shvatila kaznu.

3. Prskanje

Možda najdelotvornija metoda učenja mački lepom ponašanju jeste ona u okviru koje je poprskate sa malo vode u bočici s raspršivačem. Čim mačka napravi nešto loše, odmah je treba poprskati vodom u lice. To joj je neugodno, ali joj ne šteti,

4. Svakodnevno vežbanje

Ne zaboravite da mački svakoga dana posvetite malo vremena. Mačke ponekada počnu da se loše ponašaju kada ne dobijaju dovoljno pažnje ili imaju neki medicinski problem. Ako se ponašanje vaše mačke naglo promenilo, posetite veterinara.

5. Nagrada za dobro ponašanje

Kada vaša mačka dobro reaguje i napusti situaciju umesto da napadne, nagradite je maženjem ili poslasticom.

Foto: Image courtesy of phasinphoto / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: