Sveta Birma: Vrlo popularna mačka prekrasnog izgleda

Ova prekrasna i umiljata mačka nije bez razloga omiljena među ljubiteljima mačaka. Osim zbog izuzetne pojave, popularna je i zbog plemenitog karaktera.

Izvor: Index.hr

Petak, 21.03.2014.

08:50

Default images

Poreklo

Sveta Birma vuče poreklo iz Mjanmara, nekadašnje Burme, gde je živela sa budističkim sveštenicima i među njima uživala veliko poštovanje. Dvadesetih godina prošlog veka došla je u Francusku, gde je udaren temelj pasmini. Posle Drugog svetskog rata u uzgoj je dodata i persijska mačka sijamskih oznaka. Službeno je priznata 1965. godine.

Izgled

Ovo je mačka poluduge dlake koja se može javljati u plavo-sivoj, lila, plavoj i boji čokolade. Krzno je duže na obrazima i vratu. Srednje je veličine, ali snažnog i izduženog tela. Noge su joj kratke i zdepaste.

Ima tipična obeležja sijamske mačke (tamni delovi na glavi, ekstremitetima i repu), ali je specifična po tome što ima "čarapice" koje treba da budu simetrične na sve četiri šape.

Temperament

Ovo je vrlo draga mačka, nežne i društvene ličnosti. Ako mislite da je ostavljate samu, najbolje joj odmah nabavite društvo. Odlično se slaže s drugim mačkama, ali i sa psima koji nemaju problema s mačkama. Inače je prilagodljiva. Ako je vreme igre, rado će se igrati, ako je vreme odmora, mirovaće.

Voli da spava na krevetu vlasnika i da se mnogo mazi. Vrlo je popularna i cenjena na izložbama ljubimaca.

Nemaju izrazite nasledne bolesti, jedino su sklone manjim problemima sa sinusima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: