Menjanje vode u akvarijumu - Kako i koliko često?

Čak i kada voda izgleda čisto, zamutite malo po njenoj površini i bićete šokirani količinom prljavštine. Odakle ona dolazi? Tokom hranjenja riba komadići hrane padaju na dno akvarijuma i tu se raspadaju. U međuvremenu se pojedena hrana gomila u akvarijumu u vidu urina i izmeta, što takođe proizvodi smeće.

Izvor: B92

Petak, 28.02.2014.

15:05

Default images

Pored neželjenih otpadaka koji su vidljivi golim okom, postoje i nevidljivi u formi nitrata i fosfata. Oni su štetni za ribe i čine ih podložnijim bolestima. Porast nitrata će usporiti rast vaših mladih riba, a može uticati i na smanjenje reproduktivnih funkcija kod odraslih riba.

Nitrati takođe utiču na razvoj algi. Fosfati imaju sličan efekat. Menjanje vode je najbolji način da održavate nivoe nitrata i fosfata niskim. Otpaci nisu jedini razlog zbog kog bi trebalo da menjate vodu. Minerali su bitni za zdravlje vaših riba, kao i stabilan hemijski sastav vode.

S vremenom se oni ili iskoriste ili isfiltriraju. Ako se ne menjaju, pH vrednost će opasti. Osim toga, nedostatak minerala će negativno uticati na snagu i zdravlje riba. Redovno menjanje vode može se uporediti s davanjem vitamina deci koji utiču na održavanje snage i zdravlja.

Koliko često?

Menjanje vode trebalo bi da predstavlja deo redovnog održavanja akvarijuma. Koliko ćete često to raditi zavisi od brojnih faktora. Manji akvarijumi će zahtevati češće menjanje vode nego veći slabo naseljeni akvarijumi.

Savetuje se menjanje 10-15 posto vode svake nedelje. Ako imate prilično naseljen akvarijum, trebalo bi promeniti 20 posto. Slabije opremljeni akvarijumi mogu izdržati do dve nedelje, ali to je granica preko koje se ne bi smelo ići.

Neki ljudi misle da je dodavanje vode u akvarijum isto što i menjanje vode. To, naravno, nije slučaj. Dodavanje vode ne uklanja otpatke pa se nemojte zavaravati da je voda čista samo zato što se dodali malo sveže vode u postojeću.

Saveti za menjanje vode

- Pustite vodu da odstoji – na ovaj način će se razložiti rastvoreni gasovi koji inače mogu biti opasni za ribe. To će takođe dozvoliti da se pH stabilizuje pre nego što se ribe dodaju u akvarijum.

- Ne čistite filter – Čišćenje peska remeti zdrave kolonije bakterija. Filter je druga lokacija na kojoj ove bakterije rastu. Ne bi bilo mudro da obe lokacije očistite istovremeno. Filter možete očistiti u između dva menjanja vode, piše portal Životinje.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: