Šta kada vam ugine ribica?

Riba se ne pomera od prethodne večeri i zabrinuti ste da nije mrtva, ali ne znate kako da se nosite s tim ukoliko jeste?

Izvor: zivotinje.rs

Subota, 02.11.2013.

09:03

Default images

Smrt je neizbežan deo života svakog stvorenja i može biti bolno iskustvo kada su u pitanju kućni ljubimci. Pre svega je bitno da utvrdite da li je riba zaista mrtva, budući da bolesne ribe često mogu izgledati kao da su mrtve.

Utvrđivanje da li je riba bolesna ili mrtva je jako bitno, jer bi uklanjanje ribe iz akvarijuma trebalo da se praktikuje samo ako ste 100% sigurni da je riba mrtva, prenosi portal Životinje.rs.

Bliže posmatrajte ribu, posebno njene škrge. Da li diše? Ukoliko je odgovor „ne“, znači da je mrtva. Kucnite u staklo akvarijuma. Da li primećujete ikakav pokret? Da li reaguje na vaše kucanje? Ukoliko ne reaguje, vrlo je moguće da je mrtva.

Probajte da podignete akvarijum na sekund, ako ne primetite nikakav pokret, vrlo je verovatno da je riba mrtva. Pogledajte koje je boje riba. Da li je delimično ili potpuno bela? Ukoliko jeste, znači da je proces truljenja počeo.

Ukoliko imate zlatnu ribicu, sigurno ste primetili da voli da spava na dnu akvarijuma. To ne znači da je bolesna ili na samrti. Utvrdite da vaša riba nije bolesna, jer neke bolesne ribe mogu izgledati mrtvo. Međutim, ukoliko se bolesna riba ne pomera neko vreme, znači da je mrtva.

Proverite temperaturu vode, budući da iznenadne promene temperature mogu da šokiraju ribe i čak usmrte.

Jasan pokazatelj bolesti je provođenje većine vremena iza kamenja ili biljaka u akvarijumu.

Kako da uklonite mrvu ribu iz akvarijuma?

Ne ustručavajte se da ukolonite ribu, budući da može da zagadi vodu ispuštanjem toksina u nju.

Locirajte uginule ribe pre nego što otvorite poklopac,

Ukoliko je riba velika možda ćete morati da otvorite ceo poklopac,

Nemojte vaditi ribu rukama. Koristite rukavice ili male mreže za ribe,

Proverite zdravlje ostalih riba u akvarijumu.

Odstranjivanje mrtve ribe

Veoma je važno da je uklonite na pravi način:

Ukoliko je riba sitna, možete je baciti u toalet.

Ukoliko je reč o krupnoj ribi, imajte na umu da vam može začepiti šolju u toaletu.

Savetuje se da sahranite ribu, ukoliko je to dozvoljeno u vašoj zemlji.

Možete ih staviti u plastičnu kesu, dobro je zatvoriti i baciti u kontejner.

U svakom slučaju, bitno je da što pre uklonite mrtvu ribu iz akvarijuma, kako ne bi počela da ispušta toksine koji su štetni za ostale stanovnike akvarijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: