Da li znate šta vam pas govori?

Za svakog vlasnika psa veoma je važno da razume kada se ljubimac oseća prijatno a kada ne. Mnogi vlasnici pasa, pa čak i oni iskusniji, nisu uvek u stanju da pročitaju suptilne signale koji nagoveštavaju nelagodu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2012.

13:20

Default images

Naučite osnovne signale koje vam telo psa šalje kako bi ga poštedeli stresnih situacija.

Ukoliko je vaš pas zadovoljan i srećan primetićete sledeće signale:

- Izgleda smireno sa opuštenim držanjem tela, skoro vijugavim, i nežno maše repom, ponekad se njiše celim telom

- Njegove oči su poluotvorene i oblika badema a beonjače se ne vide

- Uglavnom otvara usta opušteno, ali uglovi nisu povučeni

- Uši mu stoje normalno ili su malo podignute. Kada se pas zainteresuje za nešto, ponekad ih podigne unapred a ostali pokreti mu se uspore

Ukoliko se vaš pas oseća pod stresom ili nezadovoljno primetićete sledeće signale:

- U početku će gledati u suprotnom pravcu od stvari ili situacije koja izaziva nemir, kao da pokušava da je ignoriše

- Njegovo telo je znatno napetije i mirnije

- Oči su okruglije sa vidljivim beonjačama

- Usta su zatvorena

- Povlači uši unazad

- Ukoliko maše repom, on je znatno zategnutiji, a ponekad je njegov položaj viši ili niži od neutralnog položaja. Mahanje repom nije uvek znak srećnog i raspoloženog psa. Ukoliko pas maše repom, ali je ostatak tela ukrućen – to nije znak radosti

Svi ovi negativni signali nisu razlog za paniku, u pitanju su informacije koje vam pas šalje. Važno je da tu informaciju uočite i promenite situaciju. Udaljite psa od neželjene situacije ili interakcije sa drugim psima ili ljudima.

Vrlo je važno znati i kako izgleda normalno držanje vašeg psa pošto se ono razlikuje od vrste do vrste. Koli će svoj rep u normalnoj situaciji držati znatno niže nego recimo haski, a njegovo držanje repa biće znatno drugačije od neutralnog položaja neke druge vrste.

Kada pas drži rep podignutim to je znak zainteresovanosti i samopouzdanja, dok spušten rep, ili podvijen pod nogama, ukazuje na nesigurnost, strah i nervozu.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: