Vegan hrana za kućne ljubimce

Opšte je poznato da na prodaju i proizvodnju hrane za kućne ljubimce utiče stil života njihovih vlasnika. Industrija zna da hranu ne bira kućni ljubimac već vlasnik .

Piše: Milka Kosanović Tesla, tehnolog proizvodnje hrane za životinje

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

10:09

Default images

Polazeći od te premise, industrija proizvodnje hrane za ljubimce dosetila se da ponudi proizvode koji su u potpunosti veganske prirode. Dok su neki proizvođači uključili slične proizvode u svoju ponudu još 2007. godine, drugi su još uvek u moralnoj nedoumici.

Jedna od poslednjih kampanja je i kampanja Ellen DeGeneres američke ”stand up” komičarke i televizijske voditeljke po imenu ”Going vegan with Ellen”.

Ellen je i jedan od vlasnika kompanije za proizvodnju hrane za kućne ljubimce a njihov novi veganski proizvodi su primer da je ovakav način ishrane, sve popularniji i da tržiste i ako danas malo sve više raste.

Svakako ukoliko se odlučite za korišćenje ili pravljenje ovakvih proizvoda bilo da pripremate hranu u svojoj kuhinji ili fabrici imajte na umu sledeće činjenice:

Psi su svaštojedi te se mogu hraniti i biljnim i mesnim proizvodima. Mačke s druge strane su mesojedi i potrebno im je meso kao izvor esencijalnih hranjivih materija. I psi i mačke unose mesom materije koje su neophodne za njihov rast i razvoj.
BuzzFarmers / Flickr.com
Ukoliko se životinjski proizvodi uklone iz obroka hranjive materije moraju se nadoknaditi kroz druge izvore.

Primera radi, meso zamenite kvalitetnim biljnim proteinima. Grašak i graškov protein je sve popularniji jer uspešno zamenjuje ”ozloglašenu” soju.

Da bi se izbegli srčani i ostali zdravstveni problemi u obrok treba uključiti sintetički Taurin i L Karnitin. Ove se sirovine uključuju u malo većoj meri od onih propisanih nutricionim tabelama.

Esencijalne masne kiseline iz ribe mogu se zameniti onima iz lana ili uljane repice, a nikako ne sme da se zaboravi dodatak Vitamina D i kalcijuma kako kroz sušeno povrće na suncu, tako i kroz vitaminske suplemente.

I na kraju, da biste podmirili sve potrebe vaših ljubimca i time im osigurali zdrav i srećan život , gledajte da im date nutricionu balansiran obrok.

Ukoliko ga pripremate sami, konsultujte nutricione tabele gde su opisane sve potrebe vašeg ljubimca ili kontaktirajte stručnu osobu da vam pomogne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: